Koeien kunnen met elkaar praten en de emoties uiten die ze voelen: een studie onthult het

Janine image
door Janine

10 Februari 2020

Koeien kunnen met elkaar praten en de emoties uiten die ze voelen: een studie onthult het
Advertisement

We zijn het er allemaal over eens: een praatje met een vriend, een familielid of een kennis met wie we bijzonder goed op kunnen schieten, is altijd gezellig. Het helpt ons om onze ervaringen, misschien onze angsten, onze twijfels of onze vreugde te delen. Kortom: socialiseren helpt om beter te leven.

En het is heel verkeerd om te denken dat wij mensen de enige wezens zijn die het kunnen doen, dat wil zeggen, in staat zijn om de gevoelens die we hebben met onze soortgenoten te delen. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Sydney zijn zelfs koeien in staat om iets soortgelijks te doen, met een expressiviteit die echt ongelooflijk is.

via Scientific Reports

Advertisement
Pexels

Pexels

We veranderen allemaal onze stem op basis van onze emoties, maar zou je ooit gedacht hebben dat koeien het ook doen? Ja dus, en dat wordt bevestigd door Alexandra Green, een van de belangrijkste auteurs van het onderzoek in kwestie.

Door het karakteristieke geloei van meer dan 300 koeien te analyseren, ontdekten de onderzoekers dat deze dieren het gebruiken om contact te houden met de kudde, maar ook om angst, opwinding of andere stemmingen te uiten. Net zoals wij doen met onze soortgenoten.

Advertisement
Uberprutser/Wikimedia

Uberprutser/Wikimedia

Elke koe heeft, volgens wat door de studie is vastgesteld, zijn eigen individuele en uniek geloei, een specifiek vers en timbre dat het voor het leven zal behouden om te communiceren. Koeien zijn echt "op elkaar afgestemd": onderzoek heeft hun manieren van informatie-uitwisseling in detail gevolgd en onmiskenbare verbanden ontdekt tussen het loeien en hun emoties.

De hoop van de onderzoekers is dat een dergelijk onderzoek, naast de bijzonderheid van wat is ontdekt, veehouders kan helpen hun dieren beter te begrijpen, waardoor hun verbetering in kwaliteit en welzijn wordt bevorderd. Niet alleen vanuit fysiek oogpunt, maar ook en vooral vanuit psychisch perspectief.

Advertisement