Een schildpad die gered werd op zee, had wekenlang plastic in de uitwerpselen

Janine image
door Janine

02 Februari 2020

Een schildpad die gered werd op zee, had wekenlang plastic in de uitwerpselen
Advertisement

Er is nieuw bewijs van hoe vervuild de zeeën en oceanen zijn met plastic en hoe bedreigde dieren hierdoor gevaar lopen. Voor de Argentijnse kust bij Buenos Aires werd een groene schildpad gered, gevangen in de netten van een visser. Overgebracht naar een centrum dat gespecialiseerd is in het verzorgen van waterdieren, had de schildpad wekenlang plastic in de uitwerpselen, waarmee werd bevestigd hoe slecht zijn gezondheidstoestand was vanwege de aanwezigheid van plastic in de zee en in zijn lichaam.

via prensa.mundomarino.com.ar

Advertisement
Mundo Marino

Mundo Marino

Het nieuws komt uit San Clemente del Tuyu, vlakbij Buenos Aires, Argentinië, waar een Soepschildpad werd gered uit de vissersnetten.

De schildpad werd opgenomen in een veterinair centrum dat gespecialiseerd is in waterdieren van de plaatselijke stichting Mundo Marino en werd onderworpen aan alle controles die nodig waren om een ​​beeld te krijgen van zijn gezondheidstoestand.

Groene schildpadden zijn bedreigd verklaard door de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De schildpad in kwestie heeft, vanaf de dag van zijn ziekenhuisopname, die plaatsvond op 29 december 2019, een aanzienlijke hoeveelheid plastic materiaal in de ontlasting: volgens de dierenartsen die hem verzorgen, maar liefst 13 gram plastic, dat gelijk staat aan het afval van 26 plastic voorwerpen. In het bijzonder bestond het afval uit boodschappentassen, bekers, doppen, creditcards en wegwerprietjes.

Advertisement
Mundo Marino

Mundo Marino

"Er is niet alleen het risico van verstikking na de inname van plastic. De ophoping van niet-voedzame elementen in het spijsverteringsstelsel van deze reptielen veroorzaakt hen een gevoel van valse verzadiging waardoor ze geleidelijk verzwakken," verklaarde Karina Alvarez, bioloog van de stichting Mundo Marino. Bovendien produceert de inname van grote hoeveelheden plastic een hoeveelheid gas die het vermogen van de schildpadden om te duiken beïnvloedt, waardoor ze niet kunnen eten of naar warmere wateren kunnen migreren.

Schildpadden slikken ook heel gemakkelijk plastic in dat in zee is verspreid, omdat ze het verwarren met dieren waar ze zich meestal mee voeden, zoals kwallen en algen.

Het geval van de schildpad in San Clemente del Tuyu staat niet op zichzelf: in hetzelfde gebied zijn twee schildpadden gevonden, waarvan er één levenloos is, met een maag vol plastic.

Advertisement