Elk jaar in februari lijkt deze waterval in Californië “in brand te staan” met het licht van de zonsondergang

Janine image
door Janine

29 Februari 2020

Elk jaar in februari lijkt deze waterval in Californië “in brand te staan” met het licht van de zonsondergang
Advertisement

Het ziet eruit als een echte brandende lavawaterval, maar dat is het niet, het is alleen het buitengewone en niet al te frequente optische effect dat elk jaar in februari plaatsvindt bij de waterval Equiseto in het Yosemite National Park in de staat Californië. Dit zeer bijzondere fenomeen trekt elk jaar duizenden toeristen, nieuwsgierigen en vooral liefhebbers van natuurlijke fotografie, letterlijk gevangen door de schoonheid en unieke kleuren van wat al is omgedoopt tot “brandende waterval".

via Yosemite Firefall

Advertisement

Het fenomeen van de "Firefall" van het Yosemite National Park is eigenlijk het resultaat van een optisch effect, een illusie van het zicht die elk jaar in februari wordt herhaald, of die tijd van het jaar waarin de zon en de aarde zich op een precieze afstand bevinden en de lichtstralen het water van de waterval in een bepaalde hoek verlichten, in de wintermaanden bijzonder overvloedig, gezien het fenomeen van het langzaam smelten van sneeuw en ijs in de Californische staat.

Advertisement

Kortom, de verlichting van de stralen van de ondergaande zon geeft het water van de Equiseto waterval een zo roodachtige en levendige kleur en luminescentie dat het lijkt dat op een bepaald uur van de dag de stroom zelf verandert in gloeiende lava die, stromend uit een uitbarstende vulkaan, naar beneden druipt. Onnodig te zeggen dat het visuele effect tegelijkertijd ongelooflijk en fascinerend is.

De bovennatuurlijke sfeer gecreëerd door de stralen van de ondergaande zon boven de Californische waterval duurt ongeveer 10 minuten in februari, en het natuurlijke fenomeen is zo ongelooflijk dat door de jaren heen massa's toeristen, bezoekers, eenvoudige toeschouwers of professionele fotografen elk jaar in februari samen komen om de magische zonsondergang in die paar minuten vast te leggen.

Er is een speciaal gemaakte website waar elk jaar de beste fotografische producties van de Yosemite National Park Firefall worden gepubliceerd en waar de meest nieuwsgierige en gepassioneerde gebruikers over de hele wereld een van de natuurlijke fenomenen en een van de meest optische illusies kunnen bewonderen die op onze planeet Aarde bestaan.

Advertisement