De ozonlaag die de aarde beschermt is “aan het genezen": de bevestiging komt van wetenschappelijk onderzoek - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De ozonlaag die de aarde beschermt is…
De prijs van fake news: 300 mensen stierven door het drinken van een likeur op basis van methanol om van het Coronavirus te Het Coronavirus brengt een beetje vrede in de wereld: in veel oorlogsgebieden werd een staakt-het-vuren afgekondigd

De ozonlaag die de aarde beschermt is “aan het genezen": de bevestiging komt van wetenschappelijk onderzoek

Door Janine
1.515
Advertisement

Het slechte nieuws over de gezondheid van onze planeet, de lucht die we inademen en vele kostbare ecosystemen zijn zeker niet zeldzaam; het is veel moeilijker dat er in deze zin iets positiefs gebeurt. Gelukkig komt het zo nu en dan voor, en het is fijn om het te kunnen vertellen. De ozonlaag die boven Antarctica aanwezig is, lijkt volgens sommige studies "genezend" te zijn.

Wat betekent dat? Dat de bescherming die deze laag van anorganische moleculen de aarde biedt tegen de UV-stralen van de zon toeneemt, in een fenomeen dat zeker kan worden aangemerkt als een historische ommekeer in vergelijking met voorgaande jaren.

via: Nature

In 1987 werd, gezien de verontrustende niveaus waarbij de ozonlaag was verminderd, het Montrealprotocol ondertekend, een overeenkomst volgens welke landen over de hele wereld maatregelen hebben genomen om gebruik en productie van chemicaliën die deze beschermende laag verminderen, te stoppen, waardoor het bekende fenomeen "het gat in de ozonlaag” ontstond. Na meer dan 30 jaar lijken de schadelijke effecten van menselijke activiteiten op de ozonlaag beperkt te zijn geweest en hebben ze een historisch minimum bereikt, met name in september 2019.

Dit werd gemeld door een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de University of Colorado Boulder en gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Het team van wetenschappers, onder leiding van Antara Banerjee, heeft aangetoond dat de maatregelen van het Montrealprotocol eindelijk effect heeft gehad. Volgens het onderzoek herstelt de beschermende ozonlaag boven ons niet alleen, maar is het ook verantwoordelijk voor veranderingen in modellen van luchtcirculatie op het zuidelijk halfrond.

Dit alles in een scenario waarin de CO2-uitstoot blijft toenemen: het is in feite de ozonlaag dat op een positieve manier handelt om terug te winnen wat door menselijke activiteiten verloren was gegaan. Het is zeker een uitstekende prestatie voor de wetenschappelijke gemeenschap en voor al diegenen die zich in de loop der jaren hebben ingezet om in actie te komen voor wat een moeilijk te veranderen staat had kunnen zijn.

Hoewel de omstandigheden in ons klimaat en de door mensen veroorzaakte schade nog steeds zorgwekkend zijn, vooral voor de negatieve effecten van koolstofdioxide in de lucht, worden we voor een keer geconfronteerd met goed nieuws, dat nieuwe ideeën en nieuwe stimulans moet bieden om op de hoede te blijven en te blijven optreden ter verdediging van de enige planeet die we hebben.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt