Een team van wetenschappers heeft sporen van “neven” van het Covid-19 -virus in een aantal Javaanse schubdieren belicht

Janine

19 April 2020

Een team van wetenschappers heeft sporen van “neven” van het Covid-19 -virus in een aantal Javaanse schubdieren belicht
Advertisement

Misschien waren ze niet de besmettingsbron naar het menselijk organisme, maar het zou zeker goed zijn om te leren deze soorten in hun natuurlijke habitat met rust te laten. Ja, omdat schubdieren, voorheen geïdentificeerd als verantwoordelijk voor de verspreiding van Covid-19 van dier op mens, mogelijk geen enkele schuld hebben, maar binnen hun organisme virusstammen bezitten die erg lijken op het Coronavirus dat in deze periode de wereld op zijn kop zet.

via BBC

Advertisement
Shukran888/Wikimedia

Shukran888/Wikimedia

In sommige monsters die zijn genomen van Javaanse schubdieren die illegaal in China zijn verkocht, zijn coronavirussen gevonden die sterk lijken op Sars-Cov-2, de ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor besmetting met Covid-19; het bewijs dat schubdieren mogelijk dragers zijn van pathogenen die schadelijk zijn voor het menselijk organisme, en dat deze dieren met rust moeten worden gelaten in hun leefgebied en niet mogen worden gevangen, gedood of doorverkocht op illegale markten.

De ontdekking werd gedaan door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van wetenschappers van het Joint Institute of Virology van de Universiteit van Shantou en de Universiteit van Hong Kong, die nauw samenwerkten met collega's van de Guangxi Medical University, van de Universiteit van Sydney, de Universiteit voor Chemische Technologie in Peking en andere instituten. Van 2017 tot 2019 analyseerde het team, onder leiding van professor Yi Guan, de biologische monsters van tientallen Javaanse schubdieren die illegaal op de Chinese markt zijn geïntroduceerd.

Advertisement
Valerius Tygart/Wikimedia

Valerius Tygart/Wikimedia

Het team zei in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat "Metagenomische sequencing heeft vastgesteld dat met Javaanse schubdieren geassocieerde coronavirussen behoren tot twee SARS-CoV-2-gerelateerde coronavirus-sublijnen, waaronder een die sterk lijkt op SARS-CoV-2 in het receptor-bindende domein." Het is echter nog niet duidelijk of de schubdieren de besmettingsbron waren tussen de Covid-19-ziekteverwekker voor het menselijk organisme, maar feit is dat deze dieren, evenals vleermuizen, tot de best verkochte soorten behoren in de zogenaamde "natte markten" in China, echte horror theaters.

Het is niet toevallig dat vleermuizen, zoals schubdieren, "gezonde" dragers zijn van coronavirusstammen die verwant zijn aan Sars-Cov-2; het is voor de wetenschappelijke gemeenschap echter nog niet duidelijk of de zogenaamde tussenschakel van vleermuis tot mens plaatsvond of via een tussenliggend lichaam zoals dat van de Javaanse schubdieren. Het is een feit dat het team van wetenschappers sterk adviseert om de vangst- en handelspraktijken van deze dieren te staken, waarvan de schubben bijzonder gewild zijn in China, omdat ze worden beschouwd als een essentieel ingrediënt voor sommige traditionele behandelingen.

Advertisement