Het Arctische ozongat is weer dicht: het was het grootste dat ooit op de Noordpool werd ontdekt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het Arctische ozongat is weer dicht:…
15 foto's van curiosa uit de hele wereld, perfect voor degenen die denken dat ze alles al hebben gezien Na 20 jaar is de fascinerende gladde dolfijn gefotografeerd: hij wordt vaak aangezien voor een pinguïn omdat hij geen rugvin heeft

Het Arctische ozongat is weer dicht: het was het grootste dat ooit op de Noordpool werd ontdekt

Door Janine
1.290
Advertisement

Hoewel de pandemie als gevolg van Covid-19 in zekere zin onze planeet ten goede komt, heeft het nieuws over de sluiting van het grootste ozongat dat ooit ontdekt werd op de Noordpool niets te maken met de afname van de vervuiling en met de mindere menselijke aanwezigheid in de afgelopen maanden vanwege de beperkende maatregelen die door regeringen zijn genomen. Dit is een ongekende recordbrekende gebeurtenis, zeggen wetenschappers; het gat is dicht. De reden waarom een dergelijke gebeurtenis mogelijk is geworden, is te vinden in de abnormale hittegolf die zich in de laatste weken van april 2020 op de Noordpool voordeed. De temperaturen bereikten in die dagen 20°C.

Het lijkt paradoxaal, maar het grootste ozongat ooit ontdekt is dicht dankzij de hitte - de atmosferische monitoringdienst van het Europese netwerk Copernicus bevestigde het nieuws. Wetenschappers zeggen dat het gat tijdens dit seizoen niet zal worden heropend, hoewel de polaire vortex deze dagen sterker wordt na de hittegolf. Het is meestal op de Zuidpool dat dit type fenomeen voorkomt en niet in het Noordpoolgebied. Deskundigen hebben de gebeurtenis gerechtvaardigd door te beweren dat de stromingen op grote hoogte die de koude lucht rond het noordpoolgebied vasthouden, in 2020 zeer sterk waren en, in reactie op een concentratie van meerdere chemicaliën, vernieting van ozon mogelijk maakte. Daarom stonden we voor een ozongat dat 3 keer zo groot was als Groenland, op de Noordpool.

Op dit moment is het voorbarig om zo'n gebeurtenis toe te schrijven aan klimaatverandering en wetenschapper van het team van Copernicus, Antje Inness, zei zelf dat het op dit moment niet bekend is waarom de dynamiek deze winter zo ongewoon is geweest. Zeker, veel wetenschappers zullen modelstudies doen om de redenen te achterhalen en dit mysterie te ontrafelen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt