7 prachtige foto's laten het mysterieuze fenomeen zien waarbij de kruinen van bomen elkaar niet raken - Curioctopus.nl
x
7 prachtige foto's laten het mysterieuze…
Dit Ethiopische kind werd geboren met een zeldzame genetische mutatie waardoor zijn ogen ongewoon blauw zijn Tijdens een zonsverduistering weet een fotograaf de “perfecte foto” vast te leggen die je doet dagdromen

7 prachtige foto's laten het mysterieuze fenomeen zien waarbij de kruinen van bomen elkaar niet raken

23 Mei 2020 • Door Janine
3.148
Advertisement

Stel je voor dat we ons midden in een bos bevinden, tussen tientallen bomen die naast elkaar staan. Als we omhoog kijken naar de lucht, kunnen we getroffen worden door een vreemd en fascinerend fenomeen waarbij het gebladerte van de takken betrokken is. Geen van de verschillende bladeren lijkt de bedoeling te hebben om die van zijn buurman aan te raken: het resultaat toont zich in al zijn pracht in een bepaald visueel effect dat in het Engels crown shyness wordt genoemd, oftewel “kroonschuwheid”.

via: Wikipedia

Een bijzonder en fascinerend fenomeen, waar de wetenschap nog geen specifieke verklaring voor heeft gegeven, ondanks het feit dat het een natuurlijk gedrag van bomen is, dat al sinds 1920 wordt bestudeerd. Er zijn mensen die denken dat het te wijten is aan een optimalisatie van ruimtes - een soort van bewuste organisatie door de bomen zelf, die niet met anderen willen kruisen om te voorkomen dat ze breken.

Er zijn ook mensen die op dit fenomeen wijzen als een poging om de aanwezigheid van voor bomen schadelijke insecten te verminderen en degenen die daarentegen beweren dat dit van nature gebeurt, zodat bomen hun blootstelling aan het licht beter kunnen optimaliseren en een fotosyntheseproces efficiënter kunnen starten.

Advertisement
foto: Dag Peak

Een merkwaardig fenomeen, dat ons eraan herinnert hoe mooi en onvoorspelbaar de natuur kan zijn...

foto: zackzayne
Advertisement
foto: airwii
foto: Patrice78500

De chirurgische precisie waarmee de kruin van elke boom de andere niet raakt, is indrukwekkend en doet ons geloven dat het het resultaat is van zorgvuldig snoeien. In plaats daarvan is het de natuur die zo fascinerend is dat ze elke dag grote verrassingen voor ons in petto heeft.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt