Deze foto uit 1894 toont een oorspronkelijke bewoonster van Amerika met een mooie glimlach: een zeldzaamheid voor foto's uit die tijd

Janine image
door Janine

15 Juni 2020

Deze foto uit 1894 toont een oorspronkelijke bewoonster van Amerika met een mooie glimlach: een zeldzaamheid voor foto's uit die tijd
Advertisement

Vóór het tijdperk van traditionele fotografie, apparaten om ze te maken en studies over objectieven, waren er daguerreotypieën; een extreem wijdverbreide praktijk aan het einde van de 19e eeuw over de hele wereld, vooral op het Amerikaanse continent en in Europa. Om deze reden krijgt een zeer zeldzame foto die toevallig in een privécollectie werd gevonden en in 1894 werd genomen, nog meer waarde; vooral als op de foto in kwestie een jonge oorspronkelijke bewoonster van Amerika wordt afgebeeld met een oogverblindende glimlach.

via Peta Pixel

Advertisement
Smithsonian Institution

Smithsonian Institution

De foto in kwestie werd in 2019 ontdekt in de privécollectie van George W. Brentz en werd vervolgens gekocht door het Smithsonian op een zeer belangrijke veiling. De afbeelding gemaakt in 1894 portretteert de jonge Ooo-dee van de inheemse bevolking van de Kiowa met een stralende glimlach die zeer zeldzaam was ten tijde van de eerste foto's. In feite waren de meeste fotografische portretten van die tijd semi-serieus of met zeer neutrale gezichten; dit komt omdat de lange belichtingstijd voor de lens niet toeliet om lange tijd met 32 tanden bloot te glimlachen, waarbij de voorkeur werd gegeven aan de statische houdingen die typisch zijn voor geschilderde portretten.

Daarom wijkt het fotografisch portret van de jonge Oo-dee af van deze traditie; haar traditionele kleding van hertenleer versierd met elandbot eert haar inheemse wortels en toont het vakmanschap van de Kiowa-stam; zoals je kunt zien, is haar glimlach echt stralend en uniek voor die tijd. Wat deze foto nog specialer maakt, is dat het een persoon documenteert die tot een groep behoort wiens verhalen al lang verloren zijn gegaan in de geschiedenis. Over inheemse vrouwen wordt weinig verteld in de historische geschiedenis en vaak worden hun stemmen overstemd door die van de machtigere gemeenschappen om hen heen.

Maar met dit waardevolle fotografische portret blijft de Kiowa-stam volhardend en blijft in het historische geheugen bestaan ​​dankzij de oogverblindende glimlach van Oo-dee.

Advertisement