Het bed direct na het opstaan ​​opmaken kan negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, blijkt uit onderzoek

Janine image
door Janine

04 September 2020

Het bed direct na het opstaan ​​opmaken kan negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, blijkt uit onderzoek
Advertisement

Er zijn gewoonten die min of meer in ieder van ons zijn geworteld, gebaren en acties die we elke dag herhalen en die we niet altijd leuk vinden om te doen. Denk bijvoorbeeld aan het bed dat 's ochtends opgemaakt moet worden: het komt zelden voor dat iemand dat graag doet. De redenen zijn talrijk, en variëren van simpele luiheid tot tijdgebrek.

Voor degenen die er echt niet van houden om lakens, dekens en kussens netjes op te maken, kan het wetenschappelijke onderzoek waarover we je nu gaan vertellen een uitstekend “excuus” zijn om alles te laten zoals het is en de gevreesde en saaie onderneming uit te stellen. De reden? Het opmaken van het bed direct na het opstaan ​​kan negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid en hygiëne.

via BBC

Advertisement
Piqsels

Piqsels

Als we even aan onze oma’s denken, herinneren we ons misschien dat ze na het opstaan ​​gewend waren het bed, de kussens en de dekens te laten “luchten". Geen slechte gewoonte, zo meldt het onderzoek geleid door Kingston University in Londen, en in het bijzonder onderzoeker Stephen Preslove.

"Door het bed overdag onopgemaakt te laten, kunnen sporen van vocht van de lakens en matras worden verwijderd, waardoor de uitdroging van de mijten en hun verdwijning worden bevorderd." Uitgaande van deze aanname, spreekt het voor zich dat het opmaken van het bed een paar minuten na het opstaan ​​niet toelaat dat de plaats waar we uren slapen de angstaanjagende mijten kwijt raakt, die over het algemeen goed gedijen in warme en vochtige omstandigheden, net als die van een bezet bed.

Advertisement
Lauren Horton/Flickr

Lauren Horton/Flickr

Het is duidelijk dat voor de meesten van ons de “samenleving” met mijten vredig en sereen is, maar er zijn mensen die ze gewoon niet kunnen verdragen en veel gevoeliger zijn voor hun aanwezigheid, die astma, infecties en ademhalingsproblemen manifesteren. Juist op deze mensen is het onderzoek met name gericht.

Om de doeltreffendheid ervan te laten zien, moet het onopgemaakte bed om het te laten “drogen” in elk geval plaatsvinden in omgevingen met een lage luchtvochtigheid, wat het verdwijnen van de mijten zou bevorderen, zoals opgemerkt door Andrew Wardlaw van de British Society for Allergy en Clinical Immunology. Matrassen en dekens goed opschudden is een andere manier om ervoor te zorgen dat stof en mijten verdwijnen en zich niet verspreiden. Kortom, als je bed lange tijd niet opgemaakt is, maak je dan geen zorgen: je hebt een goede reden om je aan iets anders te wijden en het nog een paar uur zo te laten om “zich te zuiveren"!

Advertisement