Deze fotograaf maakt prachtige foto's van bidsprinkhanen in alle vormen en kleuren

Janine image
door Janine

21 Augustus 2020

Deze fotograaf maakt prachtige foto's van bidsprinkhanen in alle vormen en kleuren
Advertisement

Hoewel minder schilderachtig dan ecosystemen zoals savanne of gletsjers, kan de microscopische wereld prachtige en boeiende scenario's bieden voor degenen die ze zorgvuldig weten te observeren. En de fotograaf Pang Way valt zeker in deze categorie.

De lens van zijn camera is altijd gericht op de kleine wezens die de natuur bevolken, met bijzondere aandacht voor diegenen die de meest merkwaardige vormen en kleuren vertonen, zoals bidsprinkhanen. Vooral wanneer ze in een verdedigende positie worden geplaatst, nemen deze roofdieren posities aan die zowel grappig als fascinerend zijn: ze zien eruit als gemaskerde mannen die hun armen omhoog houden en hun blik naar ons toe gericht.

Hieronder een selectie van enkele van de mooiste bidsprinkhanen die door fotograaf Pang Way zijn vereeuwigd.

Advertisement

Bidsprinkhanen zijn carnivoren: ze voeden zich door op andere insecten te jagen, die ze met hun twee voorpoten grijpen. Als ze rusten brengen ze hun poten voor het lichaam samen: een houding die doet denken aan het gebed en vandaar de naam "bidsprinkhaan”.

Advertisement

De strategie van de bidsprinkhaan doet denken aan die van de kameleon: beiden bewegen langzaam en vermommen zich met de omgeving, waarbij ze zich richten op het verrassingseffect om hun prooi te vangen. Voor dit doel zijn bidsprinkhanen geëvolueerd om elke vorm en kleur aan te nemen.

Licht, donker, groen, bruin, bedekt met strepen die op een schors lijken of versierd met bloemmotieven - bidsprinkhanen kunnen zulke gevarieerde aspecten hebben dat het moeilijk is voor een fotograaf om er niet verliefd op te worden. Omdat het nogal "statische" insecten zijn, zijn het de perfecte onderwerpen om professionele foto's te maken.

Advertisement

Sommigen van hen hebben zeer grote ogen op hun vleugels: deze kunnen dienen om de prooi te verwarren, maar vooral om roofdieren weg te jagen. Ondanks dat het jagers zijn, kunnen bidsprinkhanen worden gevangen door andere insecten, maar vooral door vogels.

Zelfs degenen die niet van insecten houden, zullen moeten beamen dat bidsprinkhanen een wonder van de natuur zijn.

Advertisement

Scrollend door het Instagram-kanaal Pang Way (https://www.instagram.com/pang.way/) kun je jezelf onderdompelen in een onverwachte wereld: kevers, spinnen en tientallen andere insecten gevangen in hun grappigste of meest spectaculaire posities. Neem er een kijkje!

Advertisement