Deze kunstenaar combineert foto's van kinderen die in tegengestelde realiteiten van de wereld leven: krachtige beelden die je aan het denken zetten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze kunstenaar combineert foto's van…
17 voorwerpen die alle ouders zouden moeten hebben om hun kinderen op te voeden met een vleugje genialiteit Deze Franse stad verwijdert het asfalt van trottoirs om de wortels van de bomen te laten “ademen”

Deze kunstenaar combineert foto's van kinderen die in tegengestelde realiteiten van de wereld leven: krachtige beelden die je aan het denken zetten

Door Janine
2.480
Advertisement

De wereld waarin we leven is een immense bak van tegenstrijdigheden. Kijk maar om je heen om te beseffen hoeveel en met welke verschillen we allemaal op de een of andere manier te maken hebben. De realiteit om ons heen is zo veel en verschillend dat twee kinderen van dezelfde leeftijd kunnen worden geboren en opgroeien in beschermde contexten, rijk en "gelukkig", of gevaarlijk, ellendig en verwoest door conflicten en geweld.

Dit is geenszins het resultaat van excessen: als we er even over nadenken, is de mensheid en de wereld die we aan onze kinderen en kleinkinderen zullen nalaten echt een voortdurende en trieste tegenstelling. Uğur Gallenkuş, een digitale kunstenaar uit Istanbul, zette vraagtekens bij deze kwestie. De man besloot zijn stem te laten horen door beelden te creëren met een enorme suggestieve kracht. Zijn collages vergelijken in feite tegengestelde realiteiten. Enerzijds kinderen en jongeren geboren in het "juiste" deel van de wereld; aan de andere kant minderjarigen die het slachtoffer zijn van honger, lijden, oorlogen en armoede. Kijken naar deze parallelle universums is echt een reis naar de werkelijkheid vol stof tot nadenken.

Een klein meisje dat haar kat in haar armen houdt naast een meisje dat niet zo gelukkig lijkt...

Niet alle minderjarigen in de wereld hebben het geluk om in een context te kunnen leven zoals op de foto rechts...

Advertisement

Wereldhonger uitgelegd op één foto, krachtiger dan duizend woorden.

Kinderarbeid, kindsoldaten, het recht op gezondheid en onderwijs: er zijn veel thema's die de beelden van Gallenkuş raken, en de foto's zijn even krachtig.

Rauwe afbeeldingen naast "perfecte" afbeeldingen, waarin alles in orde is: het is moeilijk om een ​​betere manier te bedenken om mensen voor het bewijs te plaatsen van belangrijke en delicate kwesties zoals deze.

Advertisement

Schommels, parken en amusement zijn niet voor alle kinderen zo vanzelfsprekend.

Op zijn zachtst gezegd een krachtige collage.

Advertisement

Onderwijs is niet altijd zo'n vanzelfsprekend recht

Nog een foto van een verwoestende kracht

Advertisement

Het zijn allemaal kinderen, maar ze kregen een verschillend lot.

Alle kinderen verdienen dezelfde kansen, maar de tegenstrijdigheden in onze wereld vertellen ons iets anders.

Verschillende scenario's voor tegengestelde bestemmingen.

Gallenkuş heeft zijn prachtige beelden, waarvan we hier slechts een selectie hebben gebracht, verzameld in een boek getiteld Parallel Universes of Children. Een boek gebaseerd op het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind en die bedoeld is als een uitnodiging om bewust te worden van de basisrechten die geen enkel kind ooit mag opgeven.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt