Deze Franse stad verwijdert het asfalt van trottoirs om de wortels van de bomen te laten “ademen”

Janine

05 November 2020

Deze Franse stad verwijdert het asfalt van trottoirs om de wortels van de bomen te laten “ademen”
Advertisement

Het thema ecologie komt steeds vaker voor: dit zijn de jaren waarin we spijt hebben van het onjuiste gedrag dat we decennialang hebben gehad, een beetje uit onwetendheid, een beetje uit gemak, want we dachten niet dat we op een dag de gevolgen van de vergiftiging van de natuur zouden betalen.

De kleine initiatieven zijn sprankjes hoop die een betere en vooral groenere toekomst bieden: in de stad Caen, in Normandië (Frankrijk), heeft de gemeente beslist om het asfalt van de trottoirs te verwijderen om de boomwortels te laten "ademen".

via francebleu.fr

Advertisement

In veel steden vindt een revolutionaire verandering plaats: als de stedelijke bouw decennialang leerde hoe ruimtes met asfalt te bedekken om de omgeving schoner en gemakkelijker te onderhouden te maken, omarmen veel gemeenten tegenwoordig een tegenovergesteld beleid, waarbij ze ruimte teruggeven aan de natuur.

Met name in de stad Caen, hoofdstad van het departement Calvados, in de Franse regio Normandië, heeft de loco-burgemeester een interessant project aangekondigd voor de wederopbouw van trottoirs en andere voetgangersgebieden: het asfalt dat tot nu toe de bomen heeft verstikt en hun wortels bedekt, zal worden verwijderd, in het voordeel van groene en grasrijke ruimtes. Door het gras op de trottoirs te laten groeien, draagt ​​het ook bij aan het herstel van de biodiversiteit in de stad.

Het project komt niet alleen de natuur in de stad ten goede, maar ook de burgers. Mensen zullen kunnen profiteren van meer groen en de mobiliteit van burgers met een handicap zal ook worden verbeterd: er komt een ruimte van twee meter tussen de ene boom en de andere, zodat ze zich vrij kunnen bewegen.

Aandacht en respect voor de natuur begint met kleine gebaren, zoals het verwijderen van asfalt en het laten groeien van gras, bloemen en dieren in de stad.

Advertisement