Een amateurfotograaf ontmoet een zeer zeldzame zwarte tijger: er zijn er maar 6 op de wereld

Janine image
door Janine

25 November 2020

Een amateurfotograaf ontmoet een zeer zeldzame zwarte tijger: er zijn er maar 6 op de wereld
Advertisement

In de natuurlijke wereld bestaat de mogelijkheid dat dieren, net als mensen, albinisme ontwikkelen, een genetische aandoening waarbij het melaninepigment schaars of afwezig is in de weefsels van de vacht, huid en ogen. De tegenovergestelde toestand van albinisme, oftewel wanneer er een overvloed aan pigment in de weefsels is, wordt melanisme genoemd: in deze gevallen lijken sommige weefsels zwart van kleur.

Dit is het geval met de melanistische tijger die in India werd waargenomen, een van de slechts 6 exemplaren die momenteel op onze planeet leven: een amateurfotograaf slaagde erin om foto's te maken die, hoewel geïmproviseerd, toch de charme van dit zeer zeldzame dier onthullen.

via dailymail.co.uk

Advertisement

Soumen Bajpayee, een jonge amateurfotograaf, wist een prachtige melanistische tijger te fotograferen tijdens een excursie in het beschermde gebied van Nandankanan, in de regio Orissa in India.

De tijger heeft, omdat hij melanistisch is, een zwarte vacht die de oranje vacht, die typisch is voor de tijgers in India, bijna volledig bedekt. De tijger is een melanistisch exemplaar, dat daarom een ​​teveel aan pigmentatie heeft in de weefsels, die om deze reden zwart zijn.

Advertisement

Dit is een zeer gelukkige waarneming: naar schatting leven er slechts zes melanistische tijgers op onze planeet! Helaas is het een dier dat met uitsterven wordt bedreigd, en alle exemplaren leven uitsluitend in de jungle van de Indiase staat.

De fotograaf heeft naar eigen zeggen niet meteen opgemerkt welk dier hij voor ogen had: het was namelijk kleiner dan de tijgers die hij bij andere gelegenheden had gezien, zowel in het wild als in gevangenschap. Melanistische tijgers zijn zelfs kleiner dan gewone tijgers.

De waarneming duurde slechts een paar seconden, genoeg om de camera tevoorschijn te halen en deze zeldzame foto's te maken die in zeer korte tijd de wereld rond zijn gegaan. De tijger verborg zich tussen de bomen waaruit hij verscheen en liep weg.

De hoop is dat binnenkort de mannelijke en vrouwelijke melanistische exemplaren zullen paren om welpen te krijgen, waardoor het aantal van deze uitzonderlijke exemplaren kan toenemen.

Advertisement