Een exemplaar van de gevreesde Duitse Enigma-machine werd teruggevonden in de Oostzee

Janine image
door Janine

15 December 2020

Een exemplaar van de gevreesde Duitse Enigma-machine werd teruggevonden in de Oostzee
Advertisement

Het werd gebruikt om berichten te versleutelen die werden uitgewisseld tussen Duitse U-boten, en voor velen staat het bekend als het krachtigste wapen in het nazi-arsenaal. De ontdekking gebeurde bij toeval, door een team van Duitse WWF-duikers dat de machine met behulp van vissersnetten in de diepten van de Oostzee terugvond. De cryptografische machine werd naar verluidt overboord gegooid tijdens de laatste dagen van het conflict door een zinkend schip.

via Fox News

WWF

WWF

Naar schatting zijn er in totaal 100 exemplaren van dit technische meesterwerk geproduceerd, waarvan de decodeercodes elke 24 uur veranderden. Het elektromechanische complex achter Enigma vertegenwoordigt een van de minst onderzochte verhalen van de Tweede Wereldoorlog, maar is toch een van de meest doorslaggevende aspecten die de geallieerden naar de overwinning hebben geleid.

Een echte odyssee dat van de Enigma-machine die voor het eerst bijdroeg tot de totale controle door het Derde Rijk over de hele Atlantische Oceaan en die uiteindelijk het embleem was van zijn capitulatie. Door Scherbius & Ritter voor het eerst op de markt gebracht voor privégebruik, heeft het nooit veel succes op de markt behaald, gezien de complexe systemen die volgens velen de zeer hoge kosten niet rechtvaardigden.

Later was het de Reichsmarine die, in de veronderstelling dat de Britten al naar communicatie binnen hun operationele falanx konden luisteren, een geavanceerde variant van de machine kocht die bekend staat als de Enigma-G. Enigma werd teruggevonden en later ontcijferd door Poolse ingenieurs, die echter, nadat ze de natie hadden verloren na de invasie in ’39, probeerden alle informatie op de machine door te geven aan de Engelse ingenieurs.

Advertisement
WWF

WWF

Het project kwam vervolgens in handen van de Bletchley Park Task Force, en het was hier dat de code opnieuw werd versleuteld en vervolgens werd gebruikt om alle berichten te interpreteren die werden uitgewisseld tussen de onderzeeërs van de nazi’s in het Atlantische gebied en tussen de grondtroepen. Het team van Alan Turing in 1941 met zijn geheime task force ontcijferde de beroemde "Enigma" en zijn code die bekend staat als "Ultra". De film "The Imitation Game", geregisseerd door Morten Tyldum, is ook gewijd aan de figuur van de briljante Britse wiskundige.

Om de machine te herstellen werd overgegaan tot een behandeling met gedestilleerd water om corrosie te stoppen. In de toekomst zullen studies en een conservatieve restauratie worden uitgevoerd en het zal ook mogelijk zijn om het te zien in het Museum für Archäologie Schloss Gottorf (Archeologisch Museum in Schleswig) in Noord-Duitsland.

Advertisement