Egypte: de "Verloren Gouden Stad” is opgegraven. Het is de belangrijkste ontdekking sinds het graf van Toetanchamon

Janine image
door Janine

11 April 2021

Egypte: de "Verloren Gouden Stad” is opgegraven. Het is de belangrijkste ontdekking sinds het graf van Toetanchamon
Advertisement

Het is een gouden eeuw voor de Egyptische archeologie. Lange tijd zijn er opwindende ontdekkingen gedaan die ons duizenden jaren terug katapulteren, toen er vruchtbare steden verrezen tussen zandstranden, of beter gezegd, imperia.

Nu voegen we, aan de lijst met de meest recente ontdekkingen, er een toe die voor experts de tweede belangrijkste is na de ontdekking van het graf van Toetanchamon: de oude nederzetting die bekend staat als de "Verloren Gouden Stad" is opgegraven, ook bekend als Aten.

via The Guardian

Advertisement

De aankondiging van de ontdekking van Aten werd gedaan door de beroemde archeologen Zahi Hawass - wiens toewijding aan de Egyptische archeologie hem de bijnaam "Farao" opleverde - op zijn sociale mediakanalen.

Aten dateert van 3000 jaar geleden en werd gesticht door een van de meest vooruitziende koningen van Egypte, farao Amenhotep III, die regeerde van 1391 tot 1353 voor Christus. Het is het belangrijkste industriële en administratieve centrum van die tijd en bevindt zich nabij de bekende archeologische vindplaats Luxor.

Advertisement

De opgravingen begonnen in september 2020, maar het doel was iets heel anders. Toen begonnen modderstenen in alle richtingen te verschijnen en door verder te graven realiseerden de archeologen zich dat ze een enorme nederzetting onder hun voeten hadden.

De experts gingen vervolgens verder met de datering van de oude stad, dankzij de gravures op sommige vazen, maar vooral dankzij de zegels die op sommige stenen werden gevonden die overeenkwamen met die van de cartouche van koning Amenhotep III.

In het verleden zijn er talloze andere internationale expedities op zoek gegaan naar de oude, verloren gegane Gouden Stad, maar geen enkele was er ooit in geslaagd deze te vinden.

De stad verkeert in een goede staat van instandhouding: langs de straten staan ​​huizen met muren tot wel 3 meter hoog, schrijft archeoloog Hawass in de post.

Van groot belang is een zigzag-bakstenen constructie, een soort labyrint, met een enkel toegangspunt dat naar de gangen leidt. Dit is waarschijnlijk een beveiligde ingang waardoor de bewakers strikte controle hadden over wie er binnenkwam en wie er wegging.

Er zijn al talloze artefacten gevonden, waaronder veel gereedschappen die werden gebruikt voor productieactiviteiten - voor het spinnen, weven, bakken en koken - evenals vazen, schalen, ringen en andere voorwerpen uit het dagelijks leven. 

De buitengewone aard van deze ontdekking is het feit dat alles waaruit het is samengesteld millennia lang intact is gebleven, alsof ze het "gisteren" hebben achtergelaten. Het geeft experts de kans om veel te begrijpen over het leven van de oude Egyptenaren van die tijd, vooral het oude Egypte op het hoogtepunt van zijn grootsheid.

Archeologen hebben er hoge verwachtingen van: ze zijn van plan graven vol schatten te vinden die al millennia lang nooit eerder zijn geopend.

Advertisement