Saoedische vrouwen mogen alleen reizen en alleen wonen zonder toestemming van een man - Curioctopus.nl
x
Saoedische vrouwen mogen alleen reizen…
Wandelen is goed voor lichaam en geest: 5 redenen waarom je deze gewoonte zou moeten overnemen Honderden flessen 19e-eeuws bier begraven op de bodem van de zee gevonden:

Saoedische vrouwen mogen alleen reizen en alleen wonen zonder toestemming van een man

30 Juni 2021 • Door Janine
1.831
Advertisement

Of ze nu alleenstaand, gescheiden of weduwe zijn, vrouwen mogen alleen wonen en reizen zonder toestemming van een man. Als je denkt dat dit een absurde of voor de hand liggende zin is, weet dan dat het niet in bepaalde realiteiten van de wereld zo is, zoals bijvoorbeeld Saoedi-Arabië.

Het is juist hier dat staatswetten dingen niet toestaan ​​die in andere delen van de wereld vanzelfsprekend en legitiem zijn. Om te verhuizen of alleen te gaan wonen, hebben Saoedische vrouwen de toestemming nodig van een mannelijke beschermer (de wali), in ieder geval tot nu toe. De autoriteiten hebben in feite besloten om de kaarten op tafel te veranderen en eindelijk een belangrijke - zij het kleine - verandering toe te passen uit naam van gelijke rechten die nog lang niet zijn bereikt.


De lokale pers meldde dit en onderstreepte het besluit om paragraaf B van artikel 169 van de "Wet van procesvoering tegenover de shariaraden" in te trekken. De tekst, die deze aspecten van het leven van vrouwen onherroepelijk regelt, is gewijzigd door te stellen dat "een volwassen vrouw het recht heeft om te kiezen waar ze wil wonen" en dat "haar beschermer haar alleen kan aangeven als hij bewijs heeft dat ze een misdaad begaat".

Met deze nieuwe wet "kunnen families geen juridische stappen meer ondernemen tegen dochters die ervoor kiezen om alleen te wonen", zei advocaat Naif Al Mansi in een interview met de lokale pers. Dit is niet niets, als we bedenken dat klachten tegen vrouwen die "schuldig" zijn aan het plegen van illegale acties, alleen omdat ze onaanvaardbaar zijn voor hun beschermers in Saoedi-Arabië, veel vaker voorkomen dan we denken.

Ouders, echtgenoten, maar ook grootouders, ooms of andere beschermers konden een vrouw veroordelen voor keuzes die de eenvoudige en fundamentele wil van onafhankelijkheid en emancipatie weerspiegelen, evenals heilige en onvervreemdbare rechten. De rechtszaken en de vonnissen in die zin hebben elkaar in de loop der jaren opgevolgd. Nu lijken de dingen eindelijk te veranderen voor Saoedische vrouwen.

Er is de afgelopen jaren geen gebrek aan vooruitgang geweest, ook al is de weg naar echte gelijke rechten nog lang en bergopwaarts. Het is echter ook met kleine stappen als deze dat we beginnen. We kunnen alleen maar hopen dat het in deze richting blijft gaan.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt