Een chef-kok maakt de duurste hamburger ter wereld: met zijn €4.600 een echt collectors item

Janine

23 Juli 2021

Een chef-kok maakt de duurste hamburger ter wereld: met zijn €4.600 een echt collectors item
Advertisement

Als we aan een hamburger denken, denken we zeker niet aan een bijzonder duur en verfijnd gerecht. Integendeel: het beruchte broodje gevuld met vlees, sauzen en groenten, aangeboden in talloze variaties, is een van de meest directe en herkenbare emblemen van fastfood.

Wat zou je dan zeggen als we je zouden onthullen dat er een hamburger bestaat die een echt "collectors item" is, zo bijzonder, verfijnd en vooral duur? Zou je je ooit kunnen voorstellen dat je meer dan 4.600 euro voor zo'n gerecht zou kunnen uitgeven? Zo'n broodje is pure realiteit, bedacht en bereid door een gevestigde kok. Als je het je afvraagt, vertellen we je het meteen: ondanks de exorbitante kosten en super verfijnde ingrediënten, mag je het met je handen eten...

via kingofhamburgers/Instagram

Advertisement

Er kan van alles over dit broodje worden gezegd, behalve dat het een gewone hamburger is. Niet omdat het dat niet is - het bestaat nog steeds uit twee sneetjes brood met een vulling erin - maar omdat elke hap honderden euro's kost! De naam zelf spreekt boekdelen.

Het heet "The Golden Boy" en is gemaakt door de Nederlandse chef-kok Robbert Jan de Veen, die zichzelf op Instagram, niet toevallig, de “kingofhamburgers" noemt. Het is niet moeilijk te begrijpen dat zijn geest en zijn culinaire meesterschap een echt superbroodje wilde creëren, bereid met unieke en verfijnde componenten, wat Robbert ertoe bracht een wereldrecord te breken.

In dit geval is het echter niet het gewicht dat telt en de prijs doet stijgen, maar de inhoud. Wil je weten wat er in de Golden Boy zit? We onthullen het je meteen. Beluga kaviaar, koningskrab, Spaanse ham (jamon iberico) en witte truffel begeleiden een Wagyu rundvleesburger, door de Japanners en vele chef-koks beschouwd als de beste ter wereld. Maar dat is nog niet alles.

Als je denkt dat zulke kostbare en gewilde ingrediënten bij elkaar werden gehouden door een eenvoudig en vanzelfsprekend sesambroodje, dan heb je het mis. The Golden One bestaat namelijk uit brood dat is bereid met Dom Perignon champagne, over de hele wereld bekend om zijn exclusiviteit, en zijn barbecuesaus - nog een reductieve uitdrukking, in dit geval! - is gemaakt met Kopi Luwak koffie en whiskey van Macallan. Het geheel is bedekt met bladgoud, om een ​​fascinerende gouden patina achter te laten op de vingers van degenen die het hebben gegeten.

Advertisement

Wat denk je? Zijn het allemaal ingrediënten om de prijs op meer dan 4.600 euro te brengen, of is het een eclectische manifestatie van culinaire stijl? Het antwoord zou eigenlijk van dezelfde chef-kok Robbert Jan de Veen moeten zijn, die heeft gezegd dat hij het record serieus wil verbreken en dat hij de opbrengst van zijn creatie volledig aan een goed doel zal schenken. De Golden Boy is tot nu toe alleen gegeten door Rober Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de enige ter wereld die hem heeft geprobeerd.

Wie weet vindt Chef de Veen mensen die dat bedrag willen betalen voor een broodje dat, meer dan een hamburger, een echte belevenis is!

Advertisement