Gibraltar, een “geheime kamer” ontdekt die 40.000 jaar gesloten bleef

Janine image
door Janine

05 Oktober 2021

Gibraltar, een “geheime kamer” ontdekt die 40.000 jaar gesloten bleef
Advertisement

We gaan je niet vertellen over Harry Potter's Geheime Kamer, of de vreemde gebeurtenissen die er binnen hebben plaatsgevonden. Het is een geheime kamer die dateert van vele jaren geleden, om precies te zijn in de periode waarin de Neanderthaler leefde. Deze mensachtige, in veel opzichten vergelijkbaar met de Homo Sapiens, leefde in het Midden-Paleolithicum, tussen 200.000 en 40.000 jaar geleden.

via sciencetimes

Advertisement
evolution soup twitter

evolution soup twitter

De Neanderthaler heeft wetenschappers altijd gefascineerd die door de geschiedenis heen enkele overblijfselen hebben ontdekt. Een recente ontdekking zou echter nieuwe informatie over hun schuilplaatsen kunnen onthullen. De Vanguard Cave, een van de vier grotten die deel uitmaken van het Gorham-grottencomplex - in Gibraltar - is een echte geheime kamer, en geleerden denken dat de laatste mannen die in het Midden-Paleolithicum leefden zich erin zouden hebben verstopt. Vanguard Cave is een natuurlijke zeegrot die in 2016 door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen. De grot is 35 meter hoog en bevat veel afzettingen die zijn bestudeerd door archeologen die zijn begonnen met het onderzoeken op de site. In 2012 werd begonnen met het zoeken naar ondergrondse gangen of kamers die in de loop van de tijd bedekt zouden kunnen zijn met zand. Zo vond de ontdekking van de "geheime kamer" plaats.

 

Advertisement
Gipmetal77 wikipedia

Gipmetal77 wikipedia

Professor Clive Finlayson en zijn team vonden een kleine opening in de grond en een klein gat - een kleine doorgang die hen naar deze kamer leidde, gevuld met dierlijke resten. De geleerden probeerden daarom te begrijpen waarom de dieren op die plek waren, of ze er alleen heen gingen of dat iemand hen daarheen had geleid: sommige aanwijzingen deden hen denken dat de Neanderthalers de dieren naar binnen hadden gebracht.

In de andere grotten van het complex werden in het verleden haarden en gereedschappen van Neanderthalers ontdekt, wat aantoont dat ze ze als toevluchtsoord gebruikten, maar tot nu toe zijn er nooit meer overblijfselen gevonden: om deze reden is de ontdekking van een geheime kamer - voorheen onbekend - heel interessant voor geleerden. Er zijn echter geen overblijfselen van lichamen gevonden in de grotten, en dit verbijstert enerzijds wetenschappers. Een plausibele verklaring is dat de lichamen van de overledene elders werden meegenomen, buiten de grot die mensen destijds als een thuis zouden hebben beschouwd.

Advertisement