Een asteroïde kwam rakelings langs onze planeet zonder dat iemand het heeft gemerkt

Janine image
door Janine

05 November 2021

Een asteroïde kwam rakelings langs onze planeet zonder dat iemand het heeft gemerkt
Advertisement

Een totaal onverwachte komst en passage, die van de asteroïde die op 24 oktober 2021 rakelings langs onze planeet kwam zonder dat iemand het had voorzien. En als we "niemand" schrijven, bedoelen we dat zelfs de astronomen en de technici zich niet bewust waren van zijn aanwezigheid, noch van het feit dat, vanuit kosmisch oogpunt, dit hemellichaam de aarde op een haar na heeft gemist.

Hoewel het in feite ongeveer 3.000 kilometer van ons verwijderd was, was het object de derde asteroïde die het dichtst bij ons kwam zonder ons daadwerkelijk te raken. Dichterbij dan sommige satellieten en zonder dat iemand het merkte: hoe was dit mogelijk? Laten we meer in detail bekijken wat er is gebeurd.

via The Jerusalem Post

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Niemand wist dat het zou arriveren, maar toch kwam dit rotsachtige object dichtbij en passeerde het boven ons met een geschatte snelheid van ongeveer 57.000 kilometer per uur. Gelukkig vervolgde hij zijn reis zonder de aarde te "bezoeken", hoewel, volgens wat experts later hebben gemeld, een eventuele impact niet al te veel problemen zou hebben veroorzaakt.

Om als gevaarlijk te worden beschouwd, moet een asteroïde in feite veel groter zijn dan 2021 UA1 (zoals het werd genoemd), een rots met een diameter van slechts 2 meter. In het geval dat het op een ramkoers met onze planeet was gekomen, zou deze asteroïde grotendeels in de atmosfeer zijn gedesintegreerd voordat hij de grond zou raken.

Advertisement

De afstand die het boven ons aflegde, is echter ronduit dicht bij, volgens astronomen. Om deze reden heeft het nieuws van zijn transit zonder dat iemand het merkte nogal wat opschudding veroorzaakt. Volgens wat we hebben geleerd, kan het niet herkennen van dit ruimtelichaam precies zijn veroorzaakt door zijn kleine omvang, die geen bedreiging zou hebben gevormd, of door zijn positie, die moeilijk te detecteren is omdat het wordt bedekt door de zon. Het is echter ontnuchterend dat andere asteroïden - misschien zelfs groter dan 2021 AU1 - mogelijk niet worden gezien als ze de aarde naderen.

De kans dat deze rotsen op de aarde vallen, is echter geenszins klein. Ook om deze reden werken NASA en andere experts aan de ontwikkeling van systemen die ze afstoten en ze omleiden via op afstand bestuurbare ruimteschepen met hoge snelheid. Kortom: in dit geval scheelde het niet veel, en we hopen dat deze gebeurtenissen in de toekomst altijd op tijd kunnen worden gedetecteerd!

Advertisement