Een nieuwsgierige en hongerige das ontdekt een zeer kostbare schat aan Romeinse munten

Janine image
door Janine

02 Februari 2022

Een nieuwsgierige en hongerige das ontdekt een zeer kostbare schat aan Romeinse munten
Advertisement

Wanneer het nieuws van een sensationele ontdekking arriveert, gaat dat meestal gepaard met de gebruikelijke verklaringen van archeologen en geleerden die aan de vondst hebben deelgenomen, enthousiast over wat ze aan de wereld hebben onthuld. Deze gebeurtenissen zijn vaak het resultaat van maanden of jaren werk, studies, analyses en onderzoek, en daarom is de voldoening van het bereiken van een doel duidelijk en begrijpelijk.

Maar wat als de auteur van een belangrijke archeologische ontdekking... een dier was? Nee, we maken geen grapje: dit is precies wat er gebeurde in Spanje, waar een hongerige en nieuwsgierige das zijn moment van roem beleefde omdat hij, door puur toeval, een ware schat uit de Romeinse tijd had opgegraven.

via Journal of Prehistory and Archaeology

kallerna/Wikimedia - Not the actual photo

kallerna/Wikimedia - Not the actual photo

De ontdekking is een van de meest historische, en net zo gedenkwaardig en ongelooflijk is het feit dat het werd uitgevoerd door een das, zich duidelijk niet bewust van het feit dat hij zo'n belangrijke rol had gespeeld. Hier en daar gravend op zoek naar voedsel heeft deze archeoloog met een staart en vier poten, in plaats van bessen of wormen, een zeer kostbare en oude verzameling Romeinse munten gevonden, waarvan wordt aangenomen dat het de grootste is die ooit in Noord-Spanje is ontdekt.

Advertisement

A badger that burrowed into a crack inside a cave in Spain has led archaeologists to a hoard of more than 200 Roman coins that had been hidden for centuries.

Pubblicato da CNN su Lunedì 10 gennaio 2022

Consejera de Cultura Principado de Asturias - Archaeology.org

Wat werd waargenomen door de archeologen die ter plaatse tussenbeide kwamen, spreekt voor zich: in de buurt van zijn hol - gelegen in Asturië, in de gemeente Grado - werden niet minder dan 209 munten verzameld, vervolgens geauthenticeerd en gedateerd door geleerden. Een inwoner van het gebied, geïntrigeerd door de mysterieuze stapel oude voorwerpen, had hen gewaarschuwd.

Así fue como un tejón hambriento ha permitido descubrir un importante tesoro de monedas romanas en una cueva de Asturias

Pubblicato da El País su Sabato 8 gennaio 2022

Volgens rapporten dateert het Romeinse geld uit een periode variërend van de derde tot de vijfde eeuw na Christus, en de munten die deel uitmaken van deze oude schat zouden zijn geslagen tussen de steden Constantinopel (tegenwoordig Istanbul, Turkije) en Thessaloniki, Griekenland. Twee centra die destijds fundamenteel waren, ook al waren ze erg ver van elkaar verwijderd, en die de munten daarom nog sensationeler en interessanter maakten.

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Het is niet de eerste keer dat er oude muntstukken aan het licht komen in dat natuurgebied van Asturië: om die reden zijn de autoriteiten van plan specifieke onderzoeksprogramma's op te starten die licht kunnen werpen op eventuele andere schatten die in de bodem aanwezig zijn. Eén ding is echter zeker: nog nooit heeft een das zo'n ontdekking gedaan. We kunnen niet anders dan hem complimenteren!

Advertisement