Kunnen octopussen buitenaardse wezens uit de ruimte zijn? Een studie suggereert het

Janine

11 Mei 2022

Kunnen octopussen buitenaardse wezens uit de ruimte zijn? Een studie suggereert het
Advertisement

Hoe vaak hebben we bij het observeren van een natuurlijk element of een dier niet gedacht: "vreemd, echt vreemd"? In feite zijn er op onze planeet zoveel "buitengewone" dingen. Zo vreemd dat ze ons soms zelfs niet van de aarde lijken te komen, misschien omdat we bepaalde kenmerken niet kunnen verklaren of omdat we met meer unieke dan zeldzame wezens worden geconfronteerd.

Denk aan octopussen. Het zijn eigenaardige wezens, nietwaar? Hun uiterlijk kan onmiddellijk de meest uiteenlopende suggesties oproepen, en het is geen toeval dat deze koppotige weekdieren vaak in het middelpunt van studies en curiositeiten stonden, zelfs nogal bizarre. Net zoals die worden gesuggereerd door het onderzoek waarover we je gaan vertellen, dat tot een ​​hypothese over deze dieren met tentakels is gekomen die ronduit ongelooflijk is. Welke? Het zouden misschien geen aardse, maar buitenaardse wezens kunnen zijn!

via Progress in Biophysics and Molecular Biology

Advertisement
Morten Brekkevold/Flickr

Morten Brekkevold/Flickr

Het artikel dat deze verklaring formuleerde, is het werk van 33 onderzoekers, die het publiceerden in het tijdschrift Progress in Biophysics and Molecular Biology, waarmee ze een echte “case” in de wetenschappelijke wereld naar voren brachten. Wat is het punt? Octopussen zijn dieren die zo complex en bijzonder zijn dat ze niet kunnen worden verklaard en begrepen volgens terrestrische maatstaven. Daarom zou hun oorsprong terug kunnen gaan naar de ruimte.

Maar hoe zou zoiets mogelijk zijn? Volgens de studie is "de evolutie van inktvis naar octopus compatibel met een reeks genen die door buitenaardse virussen naar de aarde zijn gebracht". Het leven van deze dieren zou daarom op aarde zijn begonnen toen deze externe elementen hier zouden zijn aangekomen, rechtstreeks vanuit de ruimte. Een theorie die moet worden geverifieerd die, zoals verwacht, niet weinig verbijstering heeft veroorzaakt in de onderzoekswereld. Toen het artikel eenmaal was gepubliceerd, kwamen er vanuit vele hoeken kritische en sceptische stemmen, ook al zeiden de 33 wetenschappers die bij dit onderzoek betrokken waren vrij zeker te zijn.

Stockvault

Stockvault

"Het genoom van de octopus vertoont een verbazingwekkend niveau van complexiteit - hebben ze waargenomen - enkele van zijn eigenaardige kenmerken zijn plotseling verschenen in het evolutionaire scenario van de aarde". Maar dat is niet alles. Volgens het team zouden eieren van de inktvis en de octopus in feite ook bevroren op de planeet kunnen zijn aangekomen en hier in kometen zijn "gevallen", wat gunstig zou zijn geweest voor hun cryopreservatie. "Het is een mogelijkheid die niet moet worden uitgesloten", zeggen ze, verwijzend naar de historische periode waarin dit alles kan hebben plaatsgevonden, het Cambrium, ongeveer 500 miljoen jaar geleden.

Dieren die zo complex zijn dat ze als buitenaards worden beschouwd, dus? We kunnen het niet zeker weten, wachtend tot deze theorieën volledig zijn geverifieerd en bevestigd. Eén ding is zeker: octopussen zijn vaker beschouwd als “buitenaardse wezens” in de gewone en sciencefiction-verbeelding, en misschien heeft dit ook bijgedragen aan het ontstaan van dergelijke specifieke veronderstellingen, zij het geformuleerd door gezaghebbende en betrouwbare geesten. Als dit allemaal echt zou zijn, zou onze kijk op evolutie en het leven op aarde drastisch kunnen veranderen.

Wat denk jij ervan?

Advertisement