Vikingen waren niet blond met blauwe ogen: onverwachte informatie ontdekt

Janine image
door Janine

08 Juni 2022

Vikingen waren niet blond met blauwe ogen: onverwachte informatie ontdekt
Advertisement

In de gewone verbeelding waren de Vikingen Scandinavische krijgers met lang blond haar die met houten boten invallen deden in heel Europa en paniek en terreur zaaiden.

Enkele recente studies naar DNA-sequencing van meer dan vierhonderd Vikingen hebben echter belangrijk nieuws met zich meegebracht. Volgens de Universiteit van Cambridge en het Centrum voor GeoGenetica in Kopenhagen bleek dat ze heel anders waren dan wat we gewend zijn op televisie of in geschiedenisboeken te zien.

Wie waren dan de Vikingen? Laten we het samen ontdekken!

via EurekAlert!

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Volgens de gevonden gegevens is een van de eerste berichten die populaire overtuigingen omverwerpen, de geolocatie van deze nomaden. In feite waren, in tegenstelling tot wat wordt aangenomen, de Vikingen niet beperkt tot gebieden in Scandinavië, maar breidden ze zich uit tot enkele Britse eilanden, Zuid-Europa en Azië.

Nauw verbonden met de geografische herkomst van de Noormannen, wordt het geloof dat de Vikingen ziet als een bevolking met lichte kleuren, blond haar en blauwe ogen ook van tafel geveegd. In plaats daarvan lijkt het erop dat de meeste van hen bruin haar hadden.

De resultaten van de analyses werpen ook licht op hun activiteiten. Het team ontdekte dat Vikingen die naar Engeland reisden over het algemeen een Deense afkomst hadden, terwijl de meeste van degenen die naar Schotland, Ierland, IJsland en Groenland reisden van Noorse afkomst waren.

Tot slot is het interessant om op te merken dat de favoriete activiteiten niet gerelateerd waren aan invallen of invasies, maar vooral aan handel. Sommige academici geloven zelfs dat ze bijna gedwongen werden om andere landen te overvallen om genoeg goederen te verzamelen om de winter te overleven en niet vanwege een echte populaire traditie.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

"We hebben dit beeld van Vikingen die handel drijven en plunderen om koningen in heel Europa te bevechten, want dit is wat we op televisie zien en in boeken lezen, maar we hebben voor het eerst genetisch bewezen dat dit niet het geval was", zegt Willerslev, coördinator van de studie. - Deze studie verandert de perceptie van wat een Viking was".

Ten slotte kunnen we stellen dat het tijdperk van de Vikingen niet echt een einde had, maar samenging met andere bevolkingsgroepen.

Heb jij je Vikingen altijd voorgesteld als lange, forse mannen met lang blond haar en diepblauwe ogen?

Advertisement