2500 houten voorwerpen gevonden in een oude Azteekse tempel: ze zijn al meer dan 500 jaar bewaard

Janine image
door Janine

15 Juli 2022

2500 houten voorwerpen gevonden in een oude Azteekse tempel: ze zijn al meer dan 500 jaar bewaard
Advertisement

Het werk van de archeoloog brengt geduld, stof en inspanning met zich mee. Dagen besteed aan het zoeken naar iets dat verloren is gegaan en dat soms niet gevonden lijkt te willen worden. Maar als het gebeurt, wanneer objecten, overblijfselen en artefacten aan het licht worden gebracht, is dat altijd een ongelooflijke overwinning. Het gebeurde in de Templo Mayor, in de Azteekse stad Tenochtitlan, in Mexico-Stad. Een team van experts heeft rituele afzettingen gevonden met meer dan 2500 houten voorwerpen. Het gaat om meer dan 500 jaar ondergedompelde objecten.

Laten we eens kijken waar het precies om gaat.

via National Geographic

Advertisement
INAH

INAH

Oorspronkelijk was de Templo Mayor het hart van een complex bestaande uit twee tempels, vijf platforms en bijgebouwen van de hoofdstad van het pre-Spaanse Azteekse rijk. Het was tegelijkertijd gewijd aan twee goden: "Huitzilopochtli", god van de oorlog, en "Tlaloc", god van de regen en de landbouw.

In 2022 werden 2500 stukken hout gevonden door archeologen en restaurateurs, buitengewone offervoorwerpen die aan de voet van de Grote Tempel werden gevonden. Onder de veelheid aan voorwerpen vinden we: pijlen, lansen, oorbellen, maskers, ornamenten, oorbeschermers, scepters, potten, hoofdtooien, een afbeelding van een bloem en een andere van bot. Dit zijn artefacten die gevonden zijn in rituele afzettingen die door priesters zijn gemaakt om een ​​gebouw in te wijden of een verzoek te doen aan de Azteekse goden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De ontdekking is ook ongelooflijk dankzij de onwaarschijnlijke omstandigheden waarin de objecten werden gevonden. Velen zijn erin geslaagd het heden te bereiken dankzij de anaërobe eigenschappen van de bodem en de hoge luchtvochtigheid die hen al meer dan 500 jaar bewaart.

Symbolisch gezien is het op zijn zachtst gezegd een uitzonderlijke vondst: we bevinden ons in de hoofdstad van het Mexicaanse rijk. De materialen die hier gevonden zijn, zijn spectaculair, juist omdat we ons in het hart van een imperium bevinden. Dus niet alleen hout, maar ook witte ceder, cipres, tepozán en ahuehuete, waarvan vele nog sporen van kleuren zoals blauwe, rode, zwarte en witte pigmenten op het oppervlak hebben.

Een vondst die daarom ongelooflijk is en waarop tot voor kort weinig hoop was gevestigd.

Kende je deze tempel? Wist je van deze 2500 gevonden voorwerpen?

Advertisement