Uiterst zeldzaam exemplaar waargenomen in een haven, aanwezigen konden hun ogen niet geloven: wat is het?

Janine image
door Janine

21 Augustus 2023

Uiterst zeldzaam exemplaar waargenomen in een haven, aanwezigen konden hun ogen niet geloven: wat is het?
Advertisement

Onze wereld is gevuld met wonderlijke wezens, waarvan we er vele nog nooit hebben gezien. Sommige soorten zijn zelfs nog onbekend, terwijl andere bijna niet te spotten zijn. Een voorbeeld is dat van het ongelooflijke exemplaar dat we je gaan laten zien. Waar hebben we het over?

via National Geographic

Advertisement
National Geographic/Facebook

National Geographic/Facebook

De natuur blijft ons onverwachte verrassingen geven en sommige daarvan laten je echt sprakeloos achter. Sommigen kunnen ons doen schrikken, anderen verbazen, maar de gemeenschappelijke factor is altijd hetzelfde: ze zijn mysterieus en fascinerend.

In dit geval werd de verbazing bij de aanwezigen veroorzaakt door een zeer zeldzaam exemplaar, dat zeer moeilijk met eigen ogen te zien is. De afbeeldingen werden op internet gedeeld en snel verspreid op sociale media, waardoor ze de aandacht van miljoenen gebruikers trokken.

Advertisement

Een zeer zeldzaam zeemonster: wat is het?

Een zeer zeldzaam zeemonster: wat is het?

National Geographic/Facebook

De afbeeldingen tonen het merkwaardige exemplaar dat in het water van een haven zwemt en zijn bewegingen lijken vaag op die van een slang. De kleur is niet "effen", maar heeft schakeringen variërend van blauw tot roze. De kop doet bijna denken aan dat van een buitenaards wezen, met een ovale vorm.

Niemand van de aanwezigen kon begrijpen wat het was, aangezien het een onbekend zeedier is vanwege zijn ongelooflijke zeldzaamheid.

Blessing your #PrideFriday with this loud and proud "rainbow" blanket octopus! These majestic mollusks can be found...

Pubblicato da Oceana Philippines su Giovedì 29 giugno 2023

Hij behoort namelijk tot een heel bijzondere soort en heeft een heel lang membraan, een soort sluier die zijn lichaam bedekt. Door het water bewegend, naderde het de rand van de haven, waarschijnlijk op zoek naar voedsel, maar het feit dat het zo dicht bij de oppervlakte is, zou volgens sommigen een teken zijn van een slechte gezondheid.

Maar wat is de naam en wat is het precies?

Dit is zijn naam en tot deze soort behoort het

Dit is zijn naam en tot deze soort behoort het

scienze.naturali/Instagram

Dit merkwaardige dier is in werkelijkheid een octopus. Precies: het behoort tot het geslacht tremoctopus en hoogstwaarschijnlijk tot de violaceus. Zijn suggestieve bouw maakt hem onherkenbaar en heel anders dan de klassieke octopussen die we gewend zijn, maar in werkelijkheid is deze soort niet zo heel onbekend. Het membraan dat het bedekt, fungeert als een verdedigingswapen, dat wordt uitgerold in gevaarlijke situaties. Om deze reden wordt het ook wel “blanket octopus" oftewel "deken octopus" genoemd. Het weekdier heeft acht armen en vormt samen met de lange mantel een waar natuurspektakel.

Het is dus geen in het water achtergelaten object of een fotomontage, maar een echt zeedier, waarschijnlijk in slechte gezondheid. Het gaf echter een werkelijk unieke visie aan degenen die het geluk hadden het te zien, en besloten het te filmen en de video van de buitengewone ontmoeting te verspreiden.

Heb je er ooit van gehoord?

Advertisement