Rekenspel: kun jij erachter komen hoeveel de olifant, hond en vogel samen wegen?

Janine image
door Janine

05 Augustus 2023

Rekenspel: kun jij erachter komen hoeveel de olifant, hond en vogel samen wegen?
Advertisement

Wiskundige raadsels motiveren veel mensen om zichzelf te testen. De reden is niet moeilijk te begrijpen, ze doen het om erachter te komen hoe intelligent ze zijn, maar vooral of ze in staat zijn om logica te gebruiken. Quizzen houden de geest altijd getraind, en daarom besluiten velen, zodra ze er een vinden, onmiddellijk om te proberen het op te lossen. Ze verspillen geen tijd, ze lezen de opdracht en proberen in de kortst mogelijke tijd het juiste antwoord te vinden. Het geheim is om geen haast te hebben, makkelijk te gaan zitten en de test te observeren, en dan uit te zoeken hoe je het moet uitvoeren om tot een conclusie te komen. Test jezelf... Ontdek of je een wiskundig genie bent.

via actrepublic.com

Advertisement
Rekenspel: kun jij erachter komen hoeveel de olifant, hond en vogel samen wegen? - 1

Denk goed na. De afbeelding toont drie dieren die om beurten op een weegschaal worden gewogen. In het eerste geval is de som van de olifant plus de vogel 20 kg, wegen de hond en de vogel 10 kg, terwijl de olifant en de hond 24 kg wegen. De vraag is hoeveel de hond, de olifant en de vogel samen wegen. Het lijkt bijna onmogelijk om het raadsel op te lossen, maar wiskunde kan helpen. Maak eenvoudig een systeem met 3 onbekende getallen en los de som op. Zodra het gewicht van één dier is gevonden, wordt het gemakkelijk om te begrijpen hoeveel de anderen wegen. Sommigen proberen de operatie uit te voeren in de hoop dat het correct zal zijn, terwijl anderen liever pen en papier gebruiken en verschillende pogingen ondernemen. Als je de som niet hebt kunnen oplossen of als je er zeker van wilt zijn dat deze correct is, maak je geen zorgen, hier is de oplossing.

Advertisement
pixabay

pixabay

Het vinden van het resultaat is niet eenvoudig, je moet goed zijn in wiskunde. Het enige wat je hoeft te doen is te begrijpen dat het gewicht van de vogel eenmaal is aan 20 kg min het gewicht van de olifant en 10 kg min het gewicht van de hond. Dus hebben we:

  • vogel = 10 - hond
  • olifant = 20 - vogel (dus olifant = 20 - 10 + hond)
  • Dus als olifant + hond = 24 hebben we 20 - 10 + hond + hond = 24

Dat gezegd hebbende, door de laatste som op te lossen, weegt de hond 7 kg (2 hond = 24 -10 dus hond = 14/2 of 7). Vanaf hier wordt het gemakkelijk te begrijpen dat de vogel 3 kg weegt en de olifant 17. Het totale gewicht van de dieren is dus 27.

Ben je erin geslaagd?

Advertisement