90% faalt: wat is het nummer dat de reeks voltooit?

Janine image
door Janine

10 Augustus 2023

90% faalt: wat is het nummer dat de reeks voltooit?
Advertisement

Veel mensen gebruiken internet om zichzelf te vermaken, op zoek naar spelletjes die het brein en de nieuwsgierigheid stimuleren. Er zijn duizend manieren om internet te gebruiken die we altijd tot onze beschikking hebben, maar we maken er niet altijd goed gebruik van. Het oplossen van raadsels en hersenkrakers is voor velen een manier om te ontspannen, de tijd te doden en hun vrienden uit te dagen.

Hier is een uitdaging om meteen aan te gaan: wat is het getal dat op de plaats van het vraagteken moet staan?

via eslvault.com

Advertisement
90% faalt: wat is het nummer dat de reeks voltooit? - 1

Ze zien eruit als de cijfers op een digitale wekker die een schijnbaar ongerelateerde reeks vormen. In feite volgt de reeks geen enkele trend, de nummers zijn niet in oplopende of aflopende volgorde gerangschikt, want na het cijfer van 3 is er het nummer 5 dat de volgorde van de nummers in de war brengt. We hebben ook niet alleen met oneven getallen te maken, want er staat een 8 dat een even getal is.

Dus wat is de oplossing voor dit merkwaardige raadsel?

Advertisement
pixabay

pixabay

In veel van dit soort spelletjes moet je buiten de gebaande paden kunnen denken. Een aanwijzing kan daarom zijn om verder te denken dan wat je van nature geneigd bent te doen, oftewel je te concentreren op de reeks getallen.

In dit geval hebben deze cijfers de bijzonderheid dat ze cijfers zijn van een digitale wekker, en juist op dit aspect zou het raadzaam zijn om na te denken.

Als je de oplossing nog steeds niet hebt gevonden, geef jezelf dan wat meer tijd, vervolgens vind je hem hieronder.

Je hebt dit soort cijfers vast al vaak gezien, op je persoonlijke digitale wekker of op een elektronisch scorebord. Het bijzondere van deze cijfers is dat ze zijn samengesteld uit enkelvoudige verlichte "stukjes" die, op een bepaalde manier in elkaar gezet, de bekende Arabische cijfers voorstellen.

pixabay

pixabay

Juist in de constructie van getallen ligt de oplossing: probeer te tellen uit hoeveel "stukjes" 8 bestaat. Tel dan uit hoeveel stukjes nummer 7 bestaat. Als je inzicht hebt, begrijp je hoe het spel werkt.

In feite zijn getallen niets meer dan het aantal "stukjes" waaruit het vorige getal is gevormd. Het ontbrekende getal is dus 5.

Onder het vraagteken kan alleen het getal 5 komen, het aantal "stukjes” waaruit het vorige getal bestaat, dat wil zeggen het getal 5. Veel mensen verwachten niet dat een nummer dat al in de reeks voorkomt, de reeks voltooit, maar er zijn geen regels voor het oplossen van deze spellen. Elk nummer - of niet-nummer - kan het juiste zijn, het belangrijkste is dat het een logische betekenis heeft.

Vanaf vandaag kijk je niet meer op dezelfde manier naar de digitale klok: je telt de stukjes waaruit de cijfers bestaan, wat je herinnert aan dit leuke raadsel.

Advertisement