Logische quiz: alleen de besten weten hoe vol de fles is

Janine image
door Janine

21 Augustus 2023

Logische quiz: alleen de besten weten hoe vol de fles is
Advertisement

Iedereen gaat elke dag nieuwe uitdagingen aan. Degenen die echter de voorkeur hebben, zijn raadsels. Met deze laatste kun je jezelf testen, jezelf uitdagen. Deze obstakels zijn een manier om te begrijpen hoe slim je bent. Elke keer dat je slaagt voor een intelligentietest, denk je namelijk dat je een goed brein hebt, maar je vergroot vooral je zelfrespect op een ongelooflijke manier.

Liefhebbers zien deze raadsels als een toets. Op deze manier is het ook mogelijk om de eigen intellectuele limiet te begrijpen, in sommige gevallen kan men door regelmatig deel te nemen aan deze tests ook de grenzen van het cognitieve vermogen overwinnen. In dit geval is het een logische quiz en om het op te lossen wordt het noodzakelijk om buiten de gebaande paden te leren denken. Stel jezelf op de proef.

Advertisement
Logische quiz: alleen de besten weten hoe vol de fles is - 1

Op de foto staan ​​twee flessen met water, de ene staat rechtop en de andere is ondersteboven. Ernaast staan ​​getallen die de hoeveelheid water aangeven die in beide aanwezig is, in de ene bereikt de vloeistof 12 centimeter, terwijl in de andere 15 centimeter. Houd er vooral rekening mee dat de hoogte van de flessen 21 centimeter is. Kun jij uitrekenen hoe vol de fles is?

Sommigen proberen het raadsel uit hun hoofd op te lossen, misschien omdat ze veel beter getraind zijn. Anderen daarentegen besluiten zich te wapenen met pen en papier en het raadsel op te lossen, de afbeelding op het vel papier over te schrijven en de oplossing proberen te vinden door middel van tekeningen of wiskundige berekeningen. Haast je niet om de test op te lossen, maar denk goed na. Vaak leidt het snel willen oplossen van raadsels tot fouten maken en het verkeerde antwoord geven.

Als het je niet is gelukt om de oplossing te vinden, geen probleem, hier is het antwoord.

Advertisement
Logische quiz: alleen de besten weten hoe vol de fles is - 2

Het oplossen van de vraag lijkt misschien onmogelijk omdat we heel weinig informatie hebben, we weten niet hoeveel het watervolume is en zelfs niet de diameter van de bodem. Ondanks het ontbreken van deze gegevens kan de oplossing echter nog steeds worden gevonden, gebaseerd op het feit dat in beide flessen het lege gedeelte dezelfde hoeveelheid lucht bevat. Hiervoor beginnen we met het berekenen van de hoogte van het deel waar de lucht in de tweede fles zit, dus we hoeven alleen maar deze som te maken 21cm - 15cm = 6cm. Nu kun je je een volledig cilindrische fles voorstellen. We weten dus dat het alleen al 12 centimeter water zou meten en dat we 6 centimeter lucht zouden hebben. Vanaf hier kunnen we de totale hoogte berekenen door de fractie van de fles met water (12) en die met lucht (6) op te tellen: 12 + 6 = 18. Dus als het deel water 12 van de 18 is, zijn we in staat om te berekenen dat het water 2/3 van de fles in beslag neemt.

Heb je de oplossing kunnen vinden?

Advertisement