Onmogelijke breinbreker:door slechts 2 deuren kan je ontsnappen, hoe maak je de juiste keuze?

door Skip

05 September 2023

Onmogelijke breinbreker:door slechts 2 deuren kan je ontsnappen, hoe maak je de juiste keuze?
Advertisement

Sommige breinbrekers lijken onmogelijk te kraken:je kijkt naar het plaatje en de bijbehorende vraag en gelijk maakt verwarring zich van je meester en dan heb je zoiets van, weet je laat maar gaan en dan ga je verder met iets anders. Dit is echt zonde, aangezien bij deze intelligentietests niet alleen je vaardigheden worden gemeten, je krijgt ook de kans deze te verbeteren. Als je denkt dat dit een proeve is die je niet kan doorstaan, kan je door te oefenen jezelf bewijzen dat je het bij het verkeerde eind had en daar mag je dan blij mee zijn. Als je zin hebt om jezelf op de proef te stellen dan kan je deze uitdaging aangaan, zoals je al doorhad is deze helemaal niet simpel!

Advertisement

De deurenbreinbreker:vind een uitweg!

De deurenbreinbreker:vind een uitweg!

Laten we overgaan naar de logicaquiz:zoals je op het plaatje zijn er drie deuren met elk een letter erop: A B en C. Waar dienen die voor en wat moet jij doen? Stel je voor dat je een gevangene bent op een locatie die "Logicland" heet, maar de gevangenisdirecteur heeft in een opwelling van goedheid je de kans gegeven te ontsnappen. Om daar in te slagen moet je een moeilijke proef doorstaan. Je moet de deur zien te vermijden die kan uitkomen op eeuwige opsluiting. Slechts twee van deze deuren kunnen naar vrijheid leiden en een derde bezorgt je levenslange gevangenisstraf.

Het doel van de test is te achterhalen welke van de deuren je moet vermijden. Maar hoe doe je dat? Alle deuren zien er hetzelfde uit dus daar kan je geen aanwijzingen uit halen. Niets geeft je de mogelijkheid om te zien of aan te voelen wat je aan de andere kant kan vinden en dus blijft er maar een optie over: een vraag stellen aan de bewaker, maar je mag er maar één stellen. De regel is dat als jij de juiste deur aanwijst de bewaker jou eerlijk antwoord zal geven. Als je echter de deur aanwijst die naar de cel leidt dan zal de bewaker lukraak antwoorden en kan je daar niet op vertrouwen. Nu moet je gebruik maken van je logisch denkvermogen:welke vraag moet je stellen om er zeker van te zijn dat je kan ontsnappen?

Hier volgt de oplossing van dit mysterie, maar geef nog niet te snel op!

Advertisement

Oplossing van de breinbreker: zo vind je de weg naar vrijheid

Oplossing van de breinbreker: zo vind je de weg naar vrijheid

pixabay

Laten we kijken naar de uitleg van de test. De juiste manier om te ontsnappen is de volgende:hij wijst naar deur A en je vraagt aan de bewaker:"Deur B leidt naar vrijheid?" Als het antwoord ja is kies je deur B. Als hij nee zegt kiest hij voor deur C. Dit is de winnende strategie want:

  • Deur A leidt naar vrijheid:stel dat de bewaker oprecht antwoord geeft. Als hij zegt "ja" deur B leidt echt naar vrijheid, maar als hij nee zegt betekent dit dat deur B naar opsluiting leidt en is C dus een uitweg.
  • Deur A leidt naar opsluiting:als de bewaker lukraak antwoord geeft. Bedenk echter dat als deur A daadwerlijk leidt naar levenslang dan leiden zowel deur B als C naar vrijheid. Los van het antwoord zal je dus goed zitten als je B of C kiest.

Dus door deur B te kiezen wanneer de bewaker ja zegt en deur C wanneer de bewaker nee zegt dan weet je zeker dat je kan ontsnappen. Het geheim van het mysterie zit hem in de gestelde vraag en in het antwoord van de bewaker, deze twee dingen bieden genoeg aanwijzingen om gevangenschap te vermijden:

  • Hij sprak de waarheid en kan je weggaan door deur B als hij ja zegt of door deur C als hij nee zegt.
  • Hij antwoordde lukraak dus beide deuren leiden naar vrijheid.

Vond je deze breinbreker leuk? Heb je de juiste deur gekozen?

Advertisement