Bedwantsen: als je ze in huis hebt aangetroffen, kun je ze alleen op deze manier bestrijden

Janine image
door Janine

11 Oktober 2023

Bedwantsen: als je ze in huis hebt aangetroffen, kun je ze alleen op deze manier bestrijden
Advertisement

Bedwantsen kunnen een ernstig huishoudelijk probleem worden en de oplossingen om dit op te lossen zijn misschien niet zo eenvoudig en vanzelfsprekend. Laten we in het geval van een plaag en om gevolgen voor de gezondheid te voorkomen, kijken wat de juiste manier van ingrijpen is: volgens deskundigen is er maar één oplossing om er vanaf te komen.

Advertisement

Wat zijn bedwantsen en hoe herken je ze

Wat zijn bedwantsen en hoe herken je ze

Donated by the World Health Organization, Geneva, Switzerland from the Centers for Donated by Disease Control and Prevention's Public Health Image Library/Wikimedia commons

Bedwantsen, oftewel Cimex lectularius, zijn parasieten die zich voeden met menselijk bloed en na beten jeuk en irritatie veroorzaken. Hoewel ze als een gevaar voor de volksgezondheid worden beschouwd, is het nog niet wetenschappelijk vastgesteld of ze daadwerkelijk ziekten kunnen overbrengen of verspreiden. Ze kunnen echter wel verantwoordelijk zijn voor andere gezondheidsproblemen. Daarom is het essentieel om aandacht te besteden aan hun aanwezigheid en dienovereenkomstig te handelen. Talrijke uitstapjes, onjuiste gewoonten of ineffectieve remedies kunnen het fenomeen verergeren dat leek af te nemen, maar een stijging lijkt te hebben gekend.

Gelukkig zijn er strategieën om het fenomeen een halt toe te roepen, maar je moet wel over de juiste informatie beschikken en verstandig te werk gaan. Bedwantsen kunnen op onze lakens leven zonder dat we het door hebben, omdat ze erg klein zijn en zich meestal heel goed verstoppen. Bovendien kunnen ze, afhankelijk van de leeftijd, er anders uitzien. De volwassen bedwantsen hebben meestal een plat lichaam, ovaal van vorm en bruin van kleur, variërend van 5 tot 7 mm, terwijl de jongere bedwantsen, ook wel nimfen genoemd, kleiner en geel of witachtig van kleur zijn. Ten slotte hebben de eieren een parelwitte tint en zijn ze erg klein.

Zoals gezegd is het niet eenvoudig om hun aanwezigheid te identificeren, maar er kunnen wel enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen. Wanneer je bijvoorbeeld je bed opmaakt of je lakens verschoont, controleer dan op donkere plekken. Let vooral op de naden van bed, bank en stoelen, tussen de kussens en in de plooien van de gordijnen, op het punt tussen de muur en de vloer, in de stopcontacten of onder het losgeraakte behang: deze parasieten, als ze zichzelf niet voeden, verstoppen zich in spleten en als we niet naar ze zoeken, zullen ze nauwelijks gevonden worden. Ze kunnen temperaturen boven de 7 graden en onder de 45 graden overleven, maar moeten minimaal één keer in de twee weken eten om zich voort te planten. Bedenk dat een vrouwtje één tot drie eieren per dag kan leggen, voor een totaal van 200 of 500 eieren in haar levenscyclus, die zelfs meer dan 12 maanden kan duren. Deze plaag bestrijden is dus niet eenvoudig, maar wat moet je doen als je ze opmerkt?

Advertisement

Bedwantsenplaag in huis: dit is wat je moet doen

Bedwantsenplaag in huis: dit is wat je moet doen

Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library/Wikimedia commons

Er zijn enkele huismiddeltjes om bedwantsenplagen aan te pakken, maar de mening van deskundigen is duidelijk: geen van deze kan echt doorslaggevend zijn, vooral als de omvang ervan niet te verwaarlozen is. In deze gevallen is het essentieel om snel te handelen en contact op te nemen met een verdelger: zelf handelen zal niet alleen het probleem niet elimineren, maar kan ook leiden tot gevolgen bij het onjuiste gebruik van chemische producten die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu, zonder rekening te houden met de gemaakte kosten. Als je denkt dat er sprake is van een voortdurende besmetting, is het nuttig om een ​​bepaalde diagnose te krijgen van een deskundige, zonder toevlucht te nemen tot natuurlijke remedies die mogelijk niet effectief blijken te zijn. In de tussentijd zouden bedwantsen niet alleen aanwezig blijven, maar zich ook onstuitbaar vermenigvuldigen.

Je kunt echter enkele stappen volgen om het probleem het hoofd te bieden, zoals:

  •  Gebruik de stofzuiger: gebruik dit apparaat op de matras, gordijnen, tapijten en meubels en zorg ervoor dat je de minder gemakkelijk bereikbare plaatsen niet verwaarloost. Leeg de inhoud in een luchtdichte zak en breng deze onmiddellijk het huis uit.
  • Geschikte matrashoezen: er zijn anti-insectenmatrashoezen op de markt, speciaal bedacht om te voorkomen dat deze parasieten in bedden terechtkomen.
  • Ontsmet het bed: om de verspreiding van bedwantsen te voorkomen, verwijder je het beddengoed en was je alles op hoge temperatuur. Sluit kussens, lakens en dekens in afgesloten zakken om te voorkomen dat de bedwantsen ontsnappen.

Houd echter in gedachten wat eerder is gezegd: de enige definitieve remedie blijft desinfectie, dus als je vermoed of zeker bent van de aanwezigheid van bedwantsen in huis, verspil dan geen tijd!

Kan een bedwantsenplaag worden voorkomen?

Kan een bedwantsenplaag worden voorkomen?

AJC1 from UK/Wikimedia commons

Preventie is altijd de beste oplossing, op elk gebied. Zijn er manieren om een ​​bedwantsenplaag te voorkomen? Er zijn zeker voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om dit fenomeen te voorkomen:

  • Inspecteren: wanneer je iets nieuws koopt, inclusief gebruikte artikelen, of geschenken ontvangt van iemand, voer dan een grondige inspectie uit en zorg ervoor dat er geen bedwantsen in zitten voordat je ze mee naar huis brengt.
  • Houd alles netjes: wanorde kan de ontdekking van bedwantsen vertragen en de verspreiding ervan bevorderen, dus zorg dat alles netjes is, zodat ze zich moeilijker kunnen verstoppen.
  • Heet wassen: kies bij het wassen van beddegoed voor hoge temperaturen, indien mogelijk boven 60°. Voor andere artikelen die niet in de machine gewassen kunnen worden, kies je voor stomerij bij de stomerij.
  • Doe dit als u terugkomt van vakantie: was na een reis onmiddellijk je kleding, zelfs als je deze niet hebt gebruikt, om eventuele bedwantsen te elimineren.
  • Maak regelmatig schoon: een schone omgeving is gezonder. Door je slaapkamer regelmatig te ontsmetten, waarbij je je vooral richt op de plooien en spleten, zoals we al schreven, kun je plagen voorkomen.
  • Let op als je gasten hebt: vraag je gasten om hun kleding of tassen te controleren op bedwantsen voordat ze je huis betreden. Dit is een van de meest voorkomende manieren waarop plagen zich verspreiden.

Het controleren van de hygiëne in je woonomgeving is de sleutel tot preventie en om te voorkomen dat je je toevlucht moet nemen tot professionele ontsmettingsbehandelingen.

Heb jij wel eens bedwantsen in huis gehad? Hoe heb je hun aanwezigheid opgemerkt?

Advertisement