De geheimen van voeding in de ruimte: wat eten astronauten in het ISS?

Janine image
door Janine

21 Oktober 2023

De geheimen van voeding in de ruimte: wat eten astronauten in het ISS?
Advertisement

Elke astronaut die naar het Internationale Ruimtestation gaat, wordt geconfronteerd met vele uitdagingen, variërend van fysieke tot mentale voorbereiding, om nog maar te zwijgen van het wetenschappelijk onderzoek dat in een baan om de aarde moet worden uitgevoerd. Maar er is ook een ander fundamenteel aspect voor het succes van de ruimtemissie: wat eten astronauten in het ISS? De vraag is ogenschijnlijk banaal, omdat elke missie meerdere aspecten met betrekking tot voedsel omvat, van conservering tot bereiding, van consumptie tot gevolgen voor de gezondheid.

Een ruimtemenu: wat eten astronauten in het ISS?

Een ruimtemenu: wat eten astronauten in het ISS?

ESA

Eten in de ruimte is totaal anders dan op aarde, met enkele unieke uitdagingen. Astronauten worden geconfronteerd met verlies van spiermassa en botdichtheid. Daarom zijn fysieke training en calciumrijk voedsel essentieel. Bovendien verandert microzwaartekracht de smaakperceptie, waardoor voedsel na verloop van tijd minder lekker wordt. Maar wat eten astronauten in het ISS?

Het menu van het Internationale Ruimtestation is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, uiterst gevarieerd. Astronauten op missies in de ruimte consumeren namelijk groenten en fruit, kant-en-klare maaltijden, desserts en specerijen. Al het voedsel van de ISS moet zorgvuldig worden verpakt en bewaard. Het is niet alleen nodig om te voorkomen dat het in de ruimte zweeft, maar ook om voedsel licht en gemakkelijk te vervoeren te maken.

Advertisement

Hoe wordt er aan boord van het Internationale Ruimtestation gekookt?

Hoe wordt er aan boord van het Internationale Ruimtestation gekookt?

ESA

Een van de belangrijkste manieren om voedsel te bewaren voor consumptie aan boord van het ISS is vriesdrogen, gevolgd door de toevoeging van water. Het voedsel wordt om praktische redenen niet in de strikte zin bereid of gekookt, maar kan worden gerehydrateerd en opgewarmd. Verder is het ook essentieel dat maaltijden een pasteuze consistentie hebben. Alleen dan kunnen ze zich aan de lepel hechten en niet door het ruimtestation vliegen.

Een leek weetje betreft de speciale maaltijden van astronauten, die al op aarde een bijzondere voorbereiding vereisen. Een voorbeeld hiervan waren de tiramisu, lasagne en caponata waar de Italiaanse astronaut Luca Parmitano in verschillende missies om vroeg. Wat een normale bestelling in een restaurant zou zijn geweest, veranderde in een wetenschappelijke en culinaire uitdaging in het geval van voedsel in de ruimte. Bovendien bakten astronauten in 2019 de eerste koekjes in het ISS, waarvoor ze twee uur nodig hadden om ze in een speciale oven te bereiden.

Wat zijn de risico’s verbonden aan eten in de ruimte?

Wat zijn de risico’s verbonden aan eten in de ruimte?

ESA

Zoals we in de vorige paragrafen zeiden, kan de afwezigheid van zwaartekracht een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid van astronauten aan boord van het ISS. En hetzelfde geldt voor de spijsvertering en voedselinname. Om deze reden moet het gewichtsverlies worden beperkt en voedingstekorten worden voorkomen. Lang verblijf in de ruimte kan namelijk leiden tot:

  • gewichtsverlies, door de vermindering van spier- en botmassa, dus het is belangrijk om meer calorieën te consumeren dan op aarde;
  • spijsverteringsproblemen, omdat de afwezigheid van zwaartekracht leidt tot een vertraging van de spijsvertering en dus tot een groter risico op misselijkheid of braken;
  • voedingstekorten, die kunnen worden voorkomen met een dieet dat niet alleen rijker is, maar ook evenwichtiger en tot in het kleinste detail bestudeerd.

De toekomst van voedsel in de ruimte: van gevriesdroogd voedsel tot 3D-printen en cultivatie

De toekomst van voedsel in de ruimte: van gevriesdroogd voedsel tot 3D-printen en cultivatie

freepik

Voeding in de ruimte is een enorme uitdaging voor zowel astronauten als voor wetenschappelijk onderzoek op aarde. Toch beloven nieuwe technologieën een zeer fascinerende toekomst voor voedsel in de ruimte. Als gevriesdroogd voedsel momenteel de basis vormt voor de voeding in het ISS, zullen er in de toekomst meer innovatieve oplossingen zijn. Eén daarvan is 3D-geprint voedsel, waarmee gepersonaliseerde maaltijden mogelijk zijn op basis van de voedingsbehoeften of smaak van astronauten. Maar de echte toekomst van wetenschappelijk onderzoek betreft voedsel dat in de ruimte wordt gecultiveerd, wat de voeding duurzamer zou kunnen maken en fruit, groenten en ander voedsel zou kunnen produceren. Er wordt grote hoop gevestigd op de hydroponische landbouw, die teelt in afwezigheid van grond mogelijk maakt en perfect zou zijn voor het ISS. Kortom: een kleine stap voor astronauten, maar een grote sprong voor de hele mensheid.

Advertisement