Kostbare munten gevonden door een studente archeologie: ze lijken verband te houden met een tragische historische gebeurtenis

Janine image
door Janine

20 Oktober 2023

Kostbare munten gevonden door een studente archeologie: ze lijken verband te houden met een tragische historische gebeurtenis
Advertisement

Het ontdekken van schatten is een unieke emotie, die niet iedereen het geluk heeft te kunnen ervaren. Toch slaagde een jonge Schotse erin het mee te maken en vond een aantal zeer kostbare munten die in verband konden worden gebracht met een macaber historisch feit.

Archeologie, de wetenschappelijke discipline waarmee we de geschiedenis kunnen ontdekken

Wow! How lucky can a student get? Student Lucy Ankers was on her first dig when she made the find. The 36 coins were...

Pubblicato da Karen Bertram su Lunedì 9 ottobre 2023

Een schat kunnen ontdekken is een droom van velen, maar weinigen slagen erin dit doel te bereiken. Sommigen proberen begraven en vergeten relikwieën uit de grond te halen, zoals degenen die metaaldetectoren gebruiken en er tussen het ene metalen voorwerp en het andere in slagen echt interessante en waardevolle dingen te vinden. Bij andere gelegenheden gebeuren ontdekkingen bij toeval en op een volkomen onverwachte manier, waardoor de gelukkige, onbewuste vinders verbijsterd en op zijn zachtst gezegd verbaasd achterblijven. Wat echter meer voldoening en resultaten geeft is ongetwijfeld de wetenschappelijke discipline die geïnteresseerd is in de ontdekking van historisch-culturele vondsten: we hebben het uiteraard over de archeologie, die zich toelegt op de studie van oude beschavingen door middel van opgravingen en het terugwinnen van materiaal zoals artefacten, documenten en vondsten. Dankzij deze activiteit is het mogelijk om de cultuur van degenen die vóór ons leefden, zelfs duizenden jaren geleden, te reconstrueren, kennen en begrijpen, en zo stukjes toe te voegen aan ons begrip van de menselijke evolutie in de loop van de tijd.

Om in deze onderneming te slagen, gebruiken archeologen verschillende methoden en hulpmiddelen, zoals opgravingen op historische locaties, laboratoriumanalyses met de bijdrage van experts zoals historici, geologen en antropologen, koolstofdatering om de vondst in de tijd te plaatsen, laseronderzoeken en andere innovatieve technologieën, inclusief kunstmatige intelligentie. Met de verbetering en vooruitgang van deze hulpmiddelen wordt het steeds gemakkelijker om niet alleen oude relikwieën te vinden, maar ook om ze steeds gedetailleerder te “lezen”. In het geval dat we gaan vertellen is het echter een jonge studente die de fascinerende ontdekking heeft gedaan die verband lijkt te houden met een tragische episode uit het verleden.

Advertisement

De waardevolle munten die de studente archeologie heeft gevonden, stammen uit de 17e eeuw

[BREAKING NEWS] Découverte d'un trésor possiblement lié au massacre de Glencoe en 1692 ! Des pièces de monnaie trouvées...

Pubblicato da Saor Alba su Martedì 10 ottobre 2023

Lucy Ankers, studente archeologie aan de Universiteit van Glasgow, verklaarde zich ongelovig bij haar eerste ontdekking: 36 munten uit de 17e eeuw, van internationale valuta, waren begraven onder een imposante stenen open haard. Er wordt aangenomen dat de plek waar het zich bevond mogelijk een feestzaal was of, als alternatief, een jachthuis. Onder de gevonden munten bevinden zich valuta die behoren tot de regeringen van Elizabeth I, James VI, Charles I en Charles II, maar ook uit de Spaanse Nederlanden, de Pauselijke Staten en Frankrijk. Ter plaatse werden echter ook andere voorwerpen gevonden, waaronder een jachtgeweer en een musket, een kruitdispenser, een vuursteen, de overblijfselen van een grote vloerplaat en tal van keramiek afkomstig uit Duitsland, Engeland en Nederland.

Ankers zei na de kostbare ontdekking, die plaatsvond in Glencoe, een dorp in Schotland, dat "het als eerste ervaring een buitengewone opgraving was. Ik had zo'n spannende ontdekking niet verwacht tijdens mijn eerste avonturen. Ik denk niet dat ik het gevoel om muntjes uit de grond te zien steken ooit zal kunnen vergeten.” Uiteraard was het voor de jonge vrouw een volkomen onverwacht resultaat, dat het begin markeerde van een carrière met een veelbelovende toekomst. Er is nog een ander aspect aan deze munten dat enorme nieuwsgierigheid opwekt: hun waarschijnlijke eigendom van de Schotse Hooglanden.

De gevonden munten zouden kunnen leiden tot het bloedbad in Glencoe

Men denkt namelijk dat de relikwieën toebehoorden aan een man die het slachtoffer was van het bloedbad in Glencoe: Alasdair Ruadh "Maclain" MacDonald, die clanleider was van 1646 tot 1692, die samen met zijn familie het slachtoffer werd tijdens de tragische episode. De MacDonalds namen in feite deel aan de eerste Jakobitische opstand van 1689 en werden samen met 82 andere leden van de clan op 13 februari 1692 gestraft. Onder hen bevonden zich ook Maclain en zijn vrouw. Tot de artefacten die in hun zomerhuis werden gevonden, behoorden ook zilveren en bronzen munten, daterend uit de periode 1550 tot 1680. Volgens historici kan de persoon die de relikwieën heeft begraven mogelijk deel uitmaken van het bloedbad, aangezien hij nooit is teruggekeerd om ze op te halen.

De episode van Glencoe vond daarom plaats tijdens de Jakobitische opstand die werd uitgevoerd in een poging de katholieke soeverein gesteund door de MacDonalds, koning James VII van Schotland en II van Engeland, die naar Frankrijk waren gevlucht, weer op de troon te zetten. Eind januari 1962 arriveerde het infanterieregiment van de graaf van Argyll, bestaande uit ongeveer 120 man, vanuit Invergarry in Glencoe om de strafexpeditie uit te voeren, onder leiding van Robert Campbell van Glenlyon. Volgens deskundigen werden de munten twee weken later, op de ochtend van het bloedbad, verborgen.

Michael Given, mededirecteur van het archeologische project van de Universiteit van Glasgow in Glencoe, zei dat “deze bijzondere vondsten ons een zeldzame glimp geven van een unieke, dramatische gebeurtenis. Het ziet eruit als een gewoon landelijk huis, maar heeft een grote open haard, indrukwekkende zolders en exotisch keramiek geïmporteerd uit Nederland en Duitsland. En er is een buitengewone verzameling munten in een pot, begraven onder de open haard.” Given voegde eraan toe: “Wat echt interessant is, is dat deze munten niet later zijn dan uit 1680, dus werden ze haastig begraven toen het bloedbad begon op de ochtend van 13 februari 1692? We weten dat enkele overlevenden door de sneeuwstorm door de zijdalen vluchtten en dit huis tegenkwamen. Waren de munten getuigen van dit dramatische verhaal? Het is een waar voorrecht om deze voorwerpen, die zo'n groot deel van de levens van mensen waren, in je handen te mogen houden."

De directeur van de opgraving, Edward Stewart, legde uit dat "de grootte van Maclains zomerhuis en de rijkdom aan artefacten die erin zijn ontdekt suggereren dat dit een plek was waar de leiders MacDonald zich konden vermaken met feesten, gokken, jagen en plengoffers. De ontdekking van deze schat aan munten voegt een opwindende dimensie toe." Het is zeker een vondst die niet alleen kostbaar is in termen van waarde, maar die belangrijke informatie toevoegt aan de ontvouwing van een historische gebeurtenis die we niet in al zijn menselijke aspecten kennen.

Wat zou jij ervan vinden als je deze oude munten zou kunnen aanraken?

Advertisement