Ben je onzekere banen en te lage salarissen beu? Zwitserland zoekt 85.000 werknemers en biedt aantrekkelijke salarissen

Janine image
door Janine

26 Oktober 2023

Ben je onzekere banen en te lage salarissen beu? Zwitserland zoekt 85.000 werknemers en biedt aantrekkelijke salarissen
Advertisement

Niet iedereen kan tegenwoordig zeggen tevreden te zijn met zijn functie: er zijn mensen die geen interessante baan hebben die hen bevalt, mensen die niet tevreden zijn vanwege een te laag salaris, mensen die te veel uren werken, enzovoort. Het is ingewikkeld om de juiste balans te vinden tussen werk en privé, zonder dat je daadwerkelijk een redelijk comfortabel bestaan ​​hoeft op te geven. Maar dit is allemaal erg subjectief en kan door talloze factoren worden beïnvloed.

Wat opvalt is hoe bepaalde banen – hetzelfde qua taken en aantal uren – verschillend worden betaald op basis van het geografische gebied waar ze worden uitgevoerd. Heel verschillend. Zwitserland is een duidelijk voorbeeld van wat zojuist is gezegd, laten we eens kijken waarom en wat het te bieden heeft.

Advertisement

De aantrekkingskracht van Zwitserland: een werkelijk aantrekkelijk baanaanbod

De aantrekkingskracht van Zwitserland: een werkelijk aantrekkelijk baanaanbod

Elliott Brown/Flickr

Het is juist het land in kwestie dat heeft aangekondigd dat het dringend behoefte heeft aan arbeidskrachten: er zijn ongeveer 85.000 werknemers met bepaalde kwalificaties nodig om de enorme leegte in sommige sectoren op te vullen. De aangeboden salarissen behoren tot de hoogste van Europa: we hebben het over bedragen die gemakkelijk schommelen van 3600 tot bijna 7000 euro op basis van de te vervullen titels en rollen! Maar wie zijn de meest gewilde figuren?

Artsen en verpleegkundigen staan ​​hoog op de ranglijst (samen met mensen uit de gezondheidszorgsector in het algemeen), er zijn ook talloze aanvragen voor webontwikkelaars en ingenieurs, gevolgd door timmerlieden en ambachtslieden die gespecialiseerde mankracht kunnen leveren en tot slot is er een grote zoektocht naar professionals op verzekerings- en juridisch gebied.

Aan deze behoefte wordt bijgedragen door steeds oudere werknemers en de aanwezigheid van jonge mensen die niet opgewassen zijn tegen de vraag: jongeren zouden van een soortgelijke kans kunnen profiteren om een ​​belangrijke ervaring op te doen of misschien hun ideale baan te vinden. In feite verlaten veel mensen hun land en reizen naar het buitenland, maar er zijn ook mensen die het perfecte compromis vinden in een tussenoplossing! Over wie hebben we het?

Advertisement

Is het de moeite waard om als grensarbeider te werken?

Is het de moeite waard om als grensarbeider te werken?

Freepik

Grensarbeiders natuurlijk! Dat wil zeggen, die mensen die, ondanks dat ze in hun geboorteland wonen, ervoor kiezen om in een ander land te werken. Het lijkt misschien niet het grootste gemak, praktisch gezien, maar veel hangt af van waar je woont: voor iedereen die in een gebied dicht bij de grens woont, is het een tamelijk aantrekkelijke optie, vooral economisch gezien.

Er bestaat geen twijfel over het hoge salaris dat een land als Zwitserland biedt, maar er moet ook rekening worden gehouden met de gemiddelde kosten van levensonderhoud: het ontvangen van een uitstekend salaris garandeert geen groot comfort als je te maken krijgt met dagelijkse dure uitgaven. Door als grensarbeider te werken is het echter mogelijk om dit probleem te “omzeilen”!

Ervoor kiezen om in het buitenland te werken

Ervoor kiezen om in het buitenland te werken

drobotdean/Freepik

In feite verleent Zwitserland een specifieke vergunning voor iedereen die "heen en weer" reist (G-vergunning): degenen die op Zwitsers grondgebied werken, kunnen genieten van een geweldig salaris dat kan worden uitgebuit waar de kosten van levensonderhoud veel minder duur zijn (thuis). Over het algemeen profiteren sommige inwoners van de buurlanden van een dergelijke mogelijkheid.

Werken in het buitenland is daarom een ​​optie om te overwegen, die zeer aantrekkelijk kan zijn, vooral voor mensen met een hogere opleiding en die misschien meer dan één taal spreken, Zwitserland is immers verdeeld in kantons (de lidstaten van Zwitserland) en in veel daarvan bestaat een specifieke taal die wijdverspreider is: dan is het nog gemakkelijker om je eigen realiteit te vinden!

Advertisement