Waarom wordt haar kroezig als het vochtig is?

Janine image
door Janine

26 Oktober 2023

Waarom wordt haar kroezig als het vochtig is?
Advertisement

Het is bekend dat vochtigheid geen positieve effecten heeft op het menselijk lichaam, zoals we gewend zijn op sommige zomerdagen. Het effect van vochtige dagen is echter ook te zien op het haar, dat de neiging heeft te krullen of kroezend te worden. Maar waarom gebeurt dit? Laten we eens kijken waarom vochtigheid het haar kroezend maakt en wat de meest effectieve remedies zijn.

Waarom zorgt de vochtigheid ervoor dat het haar gaat krullen?

Waarom zorgt de vochtigheid ervoor dat het haar gaat krullen?

freepik

Om te begrijpen waarom de vochtigheid het haar doet krullen, moeten we inzoomen en naar hun chemische structuur kijken. Het haar bestaat in feite grotendeels uit een eiwit dat keratine wordt genoemd. Keratine-eiwitten binden aan elkaar via chemische bindingen die disulfidebruggen of zwavelbruggen worden genoemd. Deze laatste zijn over het algemeen zwakker en hebben de neiging te breken als het haar nat en droog wordt, waardoor ze ook verschillende vormen kunnen aannemen. Maar wat gebeurt er als het vochtig is?

Het haar wordt sterk beïnvloed door de invloed van vochtige dagen, zozeer zelfs dat de lengte ervan tot wel 2,5% varieert dankzij de luchtvochtigheid. Vochtige omgevingen zijn namelijk rijk aan watermoleculen die de vorming van waterstofbruggen tussen keratine-eiwitten bevorderen. Het resultaat is dat het haar de neiging heeft om op zichzelf te buigen, waardoor golvend of krullend haar nog krullender of kroezender wordt.

Advertisement

Een risicofactor: haarporositeit

Een risicofactor: haarporositeit

freepik

Maar het effect van vochtigheid op het haar is niet alleen een kwestie van chemie, maar ook van de porositeit van het haar, oftewel de neiging ervan om water uit de omgeving te absorberen. Verantwoordelijk voor deze trend zijn de kleine "schubben" van keratine die als tegels over het haaroppervlak heen liggen. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, nestelen de microdruppeltjes zich op de schubben en tillen ze op, waardoor het haar "opzwelt" en kroezen veroorzaakt.

Elke haar heeft zijn eigen mate van porositeit, die daarom min of meer wordt beïnvloed door de luchtvochtigheid. Poreuzer haar heeft de neiging meer te krullen, terwijl minder poreus haar minder last heeft van dit effect. Om te begrijpen of een haar min of meer poreus is, kun je het op een bak met water plaatsen: als het blijft drijven, is het minder poreus, terwijl het poreuzer is als het de neiging heeft te zinken.

Kroeshaar door vocht: wat zijn de remedies?

Kroeshaar door vocht: wat zijn de remedies?

freepik

Als je haar van nature golvend of krullend is, kan wat kroezen in aanwezigheid van vocht ook normaal zijn. Zoals we hebben gezien, ligt de oorzaak in de structuur van het haar zelf. Door het met warmte of mechanische tractie steil te maken, sluit je tijdelijk de haarschubben en fixeer je het haar in een onnatuurlijke positie. Maar wanneer de luchtvochtigheid tussenbeide komt, keert het haar terug naar zijn natuurlijke vorm. Er zijn echter manieren om het effect van vochtigheid op het haar te verminderen:

  • gebruik anti-kroesproducten om de haarschubben te verzegelen en ze minder onderhevig te maken aan vocht;
  • droog je haar met een diffuser om kroezen te voorkomen;
  • beperk het gebruik van warmte op haar;
  • breng minimaal één keer per week vochtinbrengende balsems of maskers aan.

Kortom, vochtigheid heeft de neiging om het haar om verschillende natuurlijke redenen te laten krullen of kroezen. Door je haar goed te verzorgen, is het echter mogelijk dit effect te beperken en het gezond te houden, zelfs op bijzonder vochtige dagen.

Advertisement