Duizenden gekweekte zalm op de vlucht in IJsland: wat is er aan de hand?

Janine image
door Janine

28 Oktober 2023

Duizenden gekweekte zalm op de vlucht in IJsland: wat is er aan de hand?
Advertisement

Visteelt, of viskweek, is de industrie die zich toelegt op het kweken van waterdieren in gecontroleerde omgevingen, zoals meren of mariene omheiningen: in IJsland is er echter iets misgegaan en is de haast om actie te ondernemen ongekend. Laten we in detail bekijken wat er is gebeurd.

Advertisement

Visteelt: duizenden zalmen ontsnapt in IJsland

Guðmundur Haukur Jakobsson/Facebook

Viskwekerijen hebben een lange geschiedenis en evenveel ervaring achter de rug, evenals een enorm belang in de verspreiding van vis wereldwijd. De gekweekte vis, die van verschillende soorten kan zijn, waaronder karper, forel en zalm, krijgt een specifiek dieet om de gezondheid en een gezonde ontwikkeling te bevorderen. Ook de kwaliteit van het reservoir wordt nauwlettend in de gaten gehouden, evenals de temperatuur en de aanwezige zuurstof in het water. De teelt wordt uitgevoerd in naam van duurzaamheid, met respect voor het omringende ecosysteem en met de verantwoordelijkheid om een ​​betrouwbare bron van vis aan te bieden die bestemd is voor menselijke consumptie, waardoor de activiteit van de open zeevisserij wordt tegengegaan.

In een IJslandse viskwekerij ging echter iets niet zoals het zou moeten: duizenden zalmen ontsnapten uit het bassin waarin ze zich bevonden. Zoals bekend is de IJslandse zalm van uitstekende kwaliteit en gedijt hij goed in het koude water dat typisch is voor dit gebied, ideaal voor zijn overleving. Hier vinden we Cohozalm en Atlantische zalm, die vooral gewaardeerd worden om zijn rijke smaak die over de hele wereld worden geëxporteerd. Maar wat gebeurde er en wat betekent de ontsnapping van deze exemplaren?

Advertisement

De zoektocht naar ontsnapte gekweekte zalm in IJsland

De zoektocht naar ontsnapte gekweekte zalm in IJsland

Pixabay

De ontsnapping van duizenden zalmen vond plaats in een omheining in Patreksfjörður, een IJslands dorp aan de Westfjorden, eigendom van Artic Fish, een van de grootste zalmkwekerijen in het gebied. Dit heeft milieuactivisten en sportvissers gealarmeerd en gewaarschuwd, die het verzoek hebben geïntensiveerd om het openen van hekken op boerderijen te vermijden. Het is niet de eerste keer dat iets soortgelijks gebeurt: het bedrijf Arxarlax, eveneens in IJsland, kreeg eerder een boete van ruim 700.000 pond opgelegd omdat het de ontsnapping van ruim tachtigduizend vissen niet had gemeld. Volgens informatie op sociale media is een deel van de uit Artic Fish ontsnapte zalm geïdentificeerd, verspreid over meer dan dertig rivieren in het noordwesten van IJsland. De MRI, een lokaal zee- en zoetwater onderzoeksinstituut, bevestigde de bevindingen. Sommigen van hen bleken bedekt te zijn met mariene parasieten, luizen die potentieel dodelijk zijn voor vrije vissen.

Guðmundur Hauker Jakobsson, sportvisser en vice-president van de vissersclub Blanda en Svartá, voer de rivier de Blanda in, gevoed door de gletsjer Hofsjökull, en zette een net op dat was gemaakt om wilde zalm te helpen de waterweg vanuit de zee te bereiken. Kort daarna haalde hij een bijna zeven kilo zware Cohozalm uit de rivier, gevolgd door andere identieke exemplaren. In dit gebied wordt op grote schaal gevist op wilde zalm vanwege de kwaliteit ervan, maar de man besefte onmiddellijk dat er iets vreemds aan de hand was.

Duizenden zalmen ontsnapt, de gevolgen: "het is een milieucatastrofe"

Duizenden zalmen ontsnapt, de gevolgen: "het is een milieucatastrofe"

Artic Fish/Facebook

Guðmundur, bekend als Gummi, realiseerde zich dat het helemaal geen wilde vissen waren. Tegen zijn 73-jarige vader Jakob, die bij hem was, zei hij: "Kijk, dit zijn indringers." De ronde staart en beschadigde vinnen suggereerden zijn ware oorsprong: gekweekte zalm. Zijn directe hypothese was dat ze tot de groep voortvluchtigen behoorden, die uit de open netten waren ontsnapt. Gummi en Jakob slaagden er in totaal in ruim veertig gekweekte exemplaren te vangen, nadat ze ervoor hadden gezorgd dat ze niet naar open zee konden terugkeren door de navigatie te blokkeren. Na hem hebben anderen de “buitenstaanders” opgemerkt, die de wilde vispopulatie in gevaar brengen. Gummi stelde: “Dit is een milieuramp. Als ze zich voortplanten, zal de zalm zijn overlevingsvermogen verliezen." Het kruisen van wilde en gekweekte vis leidt feitelijk tot hybride exemplaren die zich sneller ontwikkelen, waardoor het vermogen van de soort om zich voort te planten wordt belemmerd.

Maar dat is niet het enige schadelijke gevolg van deze ontsnapping: zalmen bereiken afgelegen wateren, bestrijken een zeer groot gebied en een dergelijk aantal ontsnappingen was nog nooit eerder geregistreerd. Bovendien zijn de meeste van hen al klaar voor reproductie, een aspect dat de geboorte van hybride soorten nauwelijks zal verhinderen. Ervaren duikers proberen nu de ontsnapte gekweekte zalmen op te sporen, terwijl de CEO van Artic Fish, Stein Ove Tveiten, tot twee jaar gevangenisstraf kan riskeren als nalatigheid wordt bewezen na het lopende onderzoek door de lokale politie. Op dit moment kon de man niet anders dan zich verontschuldigen voor wat er was gebeurd. Wat vind je van wat er is gebeurd?

Advertisement