Wat is micellair water? Laten we dit merkwaardige product wat beter leren kennen

Janine image
door Janine

30 Oktober 2023

Wat is micellair water? Laten we dit merkwaardige product wat beter leren kennen
Advertisement

Er zijn veel producten voor gezichtsverzorging, maar één daarvan is misschien minder bekend dan de andere, maar toch steeds populairder wordt: micellair water. Maar wat is het en waar dient het precies voor?

Advertisement

Micellair water, het cosmetische product voor het verwijderen van make-up van het gezicht

Micellair water, het cosmetische product voor het verwijderen van make-up van het gezicht

Cats_Riding_Dragons/Reddit

Schoonheidsproducten hebben altijd bestaan, maar als we aan onze grootmoeders denken, weten we dat hun middelen beperkter waren tot water en zeep. Met de ontwikkeling van de cosmetica-industrie zijn we getuige geweest van een ontwrichtende groei van producten die beschikbaar zijn voor gezichtsverzorging: van reinigende wasmiddelen tot tonics om de poriën te sluiten, tot serums en crèmes die zijn samengesteld voor elke behoefte, van een droge en gedehydrateerde, gevoelige huid of acne, de volwassen huid die tekenen van veroudering vertonen en de lijst gaat maar door.

Wat make-up betreft, is de keuze nog ruimer en varieert van duizend-en-een soorten foundation tot poeders, bronzers, en blushers, maar ook lippenstiften, mascara's, potloden en oogschaduw. Ten slotte producten om de verschillende lagen te verwijderen: ook in dit geval zijn er veel producten beschikbaar, namelijk make-up verwijderaars, die ook in dit geval verkrijgbaar zijn in formuleringen die geschikt zijn voor specifieke behoeften en huidtypes. Daartoe behoren bifasische producten, reinigingsmelk, speciale doekjes en het meest recente micellaire water. Het product waar we het in dit artikel over willen hebben, past precies in deze categorie.

Advertisement

Samenstelling en functie van micellair water

Samenstelling en functie van micellair water

Pixabay

Het feit dat het water wordt genoemd, betekent niet dat we het moeten gebruiken om ons gezicht te wassen, maar dat de consistentie vloeibaar is en de kleur transparant is, net als water. De belangrijkste functie ervan is echter juist het verwijderen van make-up resten en vuil van het gezicht, waardoor het bijdraagt ​​aan de reiniging ervan. Dit innovatieve product is gemaakt met gezuiverd water, hydraterende elementen, glycerine en delicate oppervlakte-actieve stoffen, om make-up te verwijderen zonder de huid aan te tasten en zonder de talg te ontnemen die nodig is voor de afweer van de huid, maar tegelijkertijd het ontstaan ​​van acne te voorkomen dankzij een diepe reiniging van de poriën.

Micellair water is een creatie van Franse oorsprong en de naam is afgeleid van de samenstelling ervan, verkregen uit een reeks moleculen, micellen genaamd, die kleine belletjes vormen, waardoor een uiterst vloeibare en lichte eindoplossing ontstaat, die veel meer op water dan op zeep lijkt. Kennelijk kan het daarom worden aangezien voor een tonic, omdat het aspect identiek is: tonics worden echter gebruikt na het wassen van het gezicht, in de laatste fase van de reiniging, om de poriën te sluiten en de actieve ingrediënten van de crèmes die we gaan aanbrengen in de huid te laten dringen. Bovendien zit het verschil met micellair water in de toevoeging van verschillende elementen aan het basiswater: in feite bevatten ze geen zeepmicellen, maar kleine concentraties actieve ingrediënten gebaseerd op het specifieke doel, namelijk hydrateren, en voor een antibacteriële of verouderingswerking zorgen. Kunnen we, omdat ze heel anders zijn dan de klassieke make-up verwijderaars die velen gewend zijn, vertrouwen op de effectiviteit ervan bij het verwijderen van make-up bij de eerste poging?

Toepassingen en voordelen van micellair water

Toepassingen en voordelen van micellair water

Freepikree

Het antwoord is “voldoende”. Of beter gezegd: micellair water kan de meeste make-up verwijderen, ook waterproof producten, dus waterbestendig, omdat het is voorzien van een zeer delicate reiniger. Dit betekent ook dat het niet alle soorten make-up kan verwijderen: met professionele en meer gestructureerde make-up, die van de "schijnwerpers", om het zo te zeggen, zal het nauwelijks volledig effectief zijn. In alle andere gevallen is het echter absoluut een product dat geschikt is voor zijn doel. Nadat je een watje met het product hebt doordrenkt, wrijf je het zachtjes over de huid van je gezicht totdat alle make-up is verwijderd. Ga op dit punt verder met de volgende fasen van de gezichtsverzorging, was het met een geschikt reinigingsmiddel, breng een tonic aan en ten slotte het gebruikelijke serum of een crème. Als alternatief kun je het rechtstreeks op schone handen gieten en op je gezicht masseren en vervolgens zachtjes wrijven met een spons of microvezeldoek.

Onder de andere voordelen van micellair water vinden we:

  •  Helpt de huid schoon te houden: het kan helpen bij een vette huid, omdat de samenstelling de poriën niet verstopt, vergeleken met andere, meer consistente producten
  • Geschikt voor iedereen: omdat het een zeer delicaat product is, is het geschikt voor zowel de gevoelige als de dikkere huid, jong of volwassen, acne-gevoelig of droog.
  • Geen alcohol: de afwezigheid van alcohol in de formulering maakt het een absoluut niet-irriterend product en kan ook geen ontstekingen veroorzaken voor de huid die intolerant is voor dit bestanddeel.
  • Hydrateert en beschermt: glycerine bevordert de hydratatie van de huid en helpt de genezing van kleine huidwondjes
  • Praktisch: micellair water is dankzij de praktische dispensers en de eenvoudige samenstelling uiterst eenvoudig in gebruik. Bovendien raden sommige dermatologen aan om het ook als reinigingsmiddel en tonic te gebruiken, het te masseren zonder te spoelen en zo de aankoop van verdere cosmetica te beperken.

Kende jij micellair water al of heb je het geprobeerd? Wat vind je van dit product?

Advertisement