De bodem van de Amazone is anders: in de grond zit het geheim dat planten dat extraatje geeft, de studie

Janine image
door Janine

30 Oktober 2023

De bodem van de Amazone is anders: in de grond zit het geheim dat planten dat extraatje geeft, de studie
Advertisement

De ontbossing van het Amazonegebied is een complex en veelbesproken onderwerp waar we ons allemaal van bewust zijn. Wetenschappers hebben echter misschien de sleutel ontdekt die dit proces zou kunnen omkeren en alle bossen in de wereld opnieuw zou kunnen bevolken.

Advertisement

Amazoneregenwoud in gevaar: waarom het belangrijk is

Amazoneregenwoud in gevaar: waarom het belangrijk is

Renato Gaiga - CC BY-SA 3.0

Het Amazonewoud, ook wel “de longen van de aarde” genoemd, vertegenwoordigt het grootste tropische regenwoud op onze planeet. Het ligt in Zuid-Amerika, strekt zich uit over negen landen en wordt gekenmerkt door een ongelooflijke biodiversiteit. Het bestaan ​​ervan is van cruciaal belang voor het mondiale evenwicht, aangezien het 132 miljard ton koolstof kan absorberen, naast de enorme hoeveelheid zuurstof die door de rijke vegetatie wordt geproduceerd.

Desondanks is de dreiging van ontbossing van het Amazonegebied – en daarbuiten, algemeen bekend en te wijten aan menselijke activiteiten, waaronder landbouw en wegenaanleg, maar ook branden veroorzaakt door klimaatverandering. De creatie van reservaten en nationale parken in de meest weelderige gebieden is echter een manier om dit proces tegen te gaan, in een poging dit fundamentele gebied van de aarde, dat sinds de jaren zeventig meer dan 48.000 km verloren is gegaan, te behouden. Wetenschappers hebben echter mogelijk een manier gevonden om haar te redden.

Advertisement

Hoe bomen terug te laten groeien in de Amazone: de studie

Hoe bomen terug te laten groeien in de Amazone: de studie

Luís Felipe Guandalin Zagatto/CENA-USP

Niet alleen de Amazone kan worden gered, maar ook andere bossen over de hele wereld die hetzelfde lot ondergaan. Het antwoord ligt verborgen in de grond en zijn oude oorsprong. In de periode tussen 450 en 950 voor Christus werd het land van het Amazonewoud, dat oorspronkelijk arm was, getransformeerd door de stammen en bevolkingsgroepen die het bewoonden. De generaties die veranderden, verrijkten het geleidelijk met steenkool, afkomstig van vuren die werden geproduceerd voor het koken of verbranden van voedsel, afval en mest. Dit betekende dat het land van de Amazone in de loop van de tijd een donkere kleur kreeg en extreem vruchtbaar werd, waardoor het de naam ADE (donkere Amazone-aarde) of terra preta kreeg.

De huidige bodem van het Amazonegebied zit daarom vol met organisch materiaal en voedingsstoffen: volgens wetenschappers zou dit de redding van het gebied kunnen betekenen en een mogelijkheid voor herbebossing van de regio waartoe het behoort. Luís Felipe Zagatto, co-auteur van de studie en voormalig student van het Centrum voor Nucleaire Energie in de Landbouw aan de Universiteit van São Paulo, in Brazilië, legde uit: “We hebben aangetoond dat het gebruik van ADE de groei van weilanden en bomen kan verbeteren vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen, evenals de aanwezigheid van nuttige bacteriën in de microbiële gemeenschap in de bodem. Dit betekent dat kennis van de ‘ingrediënten’ die ADE zo vruchtbaar maken, kan worden toegepast om ecologische herstelprojecten te helpen versnellen.”

Het doel van de onderzoekers was om te begrijpen hoe donkere aarde, of kunstmatig gemaakte bodems met hetzelfde microbioom, de ontbossing zou kunnen herstellen. Om dit te bereiken reproduceerden ze in het laboratorium de omstandigheden die ontboste gebieden tot nieuwe bebossing leiden. Om het experiment tot leven te brengen, gebruikten ze een monster van ADE van de Luiz de Queiróz Hogere Landbouwschool in de staat São Paulo, en richtten ze het laboratorium op in het Experimentele Onderzoeksstation van Caldeirão, Amazonas. Na het vullen van 36 containers met ongeveer 3 kg aarde en het plaatsen ervan in een kas bij een temperatuur van 34,4°C, waarbij de toename van de huidige opwarming van de aarde werd voorspeld.

De sleutel tot de herbebossing van het Amazonegebied ligt in de bodem: het experiment

De sleutel tot de herbebossing van het Amazonegebied ligt in de bodem: het experiment

Holger Casselmann - CC BY-SA 3.0

Door de grond in drie groepen te verdelen, kreeg de eerste kunstmatige grond, de tweede een 4/1 mix van kunstmatige grond en ADE, terwijl de derde uitsluitend met terra petra werd gevuld. Nadat ze zaden van palissade gras hadden geplant, dat werd gebruikt om het vee in Brazilië te voeden en zo de omstandigheden te creëren die geschikt waren voor begrazing, lieten ze de planten twee maanden ontkiemen, sneden ze vervolgens af en lieten alleen de wortels over. Op dat moment werden alle drie de potten opnieuw beplant met zaden van Ambay pomphout bomen, een koloniserende soort, met Peltophorum dubium en witte ceder.

Na negentig dagen maten de wetenschappers de hoogte van de struiken, de lengte van de wortels en de droge massa, terwijl ze ook veranderingen in de pH van de bodem, de hoeveelheid organisch materiaal en de microbiële aanwezigheid analyseerden. Er is aangetoond dat ADE meer voedingsstoffen bevat dan kunstmatige bodem, met 30% meer fosfor en 3/5% meer dan de andere onderzochte voedingsstoffen. Bovendien is de pH hoger en bevat het meer slib en zand, maar minder klei. Na het experiment leken de kunstmatige controlegronden armer, een teken dat de planten de voedingsstoffen hadden opgenomen. De aanwezigheid van biodiversiteit werd ook meer geaccentueerd in gronden met ADE. Anderson Santos de Freitas, co-auteur van de studie en moleculair bioloog, verklaarde: “Microben zetten chemische deeltjes in de bodem om in voedingsstoffen die door planten kunnen worden opgenomen. Uit onze gegevens bleek dat ADE micro-organismen bevat die beter zijn in deze bodemtransformatie, waardoor er meer middelen beschikbaar zijn voor de ontwikkeling van planten."

Een andere deelnemer aan het onderzoek, Siu Mui Tsai, verklaarde echter dat, ondanks de voldoening gevende resultaten, "ADE duizenden jaren nodig heeft gehad om zich op te hopen en dat het bij gebruik dezelfde tijd zou duren om zich in de natuur te regenereren. Ons advies is niet om ADE zelf te gebruiken, maar om de kenmerken ervan, en vooral de micro-organismen, te kopiëren voor gebruik in toekomstige ecologische herstelprojecten.” Wat vind je van de conclusies van dit fascinerende onderzoek?

Advertisement