Klimaatrecord: een rapport waarschuwt dat de samenleving tegen 2100 zou kunnen instorten

Janine image
door Janine

03 November 2023

Klimaatrecord: een rapport waarschuwt dat de samenleving tegen 2100 zou kunnen instorten
Advertisement

Het probleem met betrekking tot de opwarming van de aarde is onderhand bekend, maar wetenschappers blijven waarschuwen voor de catastrofale gevolgen voor de nabije toekomst: dit is wat er aan het eind van de eeuw zou kunnen gebeuren.

Advertisement

Het alarmerende rapport over de gevolgen van de opwarming van de aarde

Het alarmerende rapport over de gevolgen van de opwarming van de aarde

Freepik

We zullen de gevolgen van de opwarming van de aarde waarschijnlijk niet uit de eerste hand ervaren, maar ze kunnen veel dichterbij zijn dan we denken. Na het onderzoek dat de snelheid van het onstuitbare smelten van West-Antarctica aan het licht heeft gebracht, waarschuwt een rapport voor wat ons te wachten staat: de klimaatverandering heeft geleid tot een situatie die nog nooit eerder is geregistreerd, waardoor we vanuit dit gezichtspunt feitelijk naar de ergste periode in de menselijke geschiedenis ooit zijn gekatapulteerd.

Als de waarschijnlijke bijwerkingen van de temperatuurstijging bekend waren, was de timing nog niet duidelijk: de tijd dringt blijkbaar en het leven op deze planeet is ernstig in gevaar, beweert een grote internationale groep wetenschappers. Het door het team gepresenteerde rapport benadrukt dat twintig planetaire vitale functies van de vijfendertig mensen die zijn ingezet om de klimaatcrisis te observeren recordlimieten hebben bereikt, waarbij niet alleen indexcijfers van de zeespiegel, de uitstoot van broeikasgassen en de omgevingstemperaturen werden gerapporteerd, maar ook van het aantal mensen en dieren op de planeet.

Advertisement

Mogelijke sociale ineenstorting tegen 2100: het nieuwe rapport

Mogelijke sociale ineenstorting tegen 2100: het nieuwe rapport

Eddiem360/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

In 2023 waren er nooit eerder waargenomen klimaatrecords, met een piektemperatuur in juli, waarschijnlijk de hoogste in 100.000 jaar. Bovendien zijn er sinds medio september 38 dagen geregistreerd met gemiddelde temperaturen op aarde die 1,5° hoger zijn dan het pre-industriële niveau. Het rapport vermeldde ook de toename van het aantal bosbranden in Canada, met een ongeëvenaarde uitstoot van kooldioxide van in totaal een miljard ton, gelijk aan de jaarlijkse productie van Japan. Daarnaast werden overstromingen in India en China en de mediterrane storm die Libië trof gerapporteerd.

Christopher Wolf van de Oregon State University, VS, en hoofdauteur van het rapport, zei: “Tegen 2100 zouden 3 tot 6 miljard mensen zich buiten de leefbare gebieden van de aarde kunnen bevinden, wat betekent dat ze te maken zullen krijgen met een intense opwarming, beperkte beschikbaarheid van voedsel en beperkte overlevingskansen. Tegen het einde van de eeuw zouden we daarom getuige kunnen zijn van een ineenstorting van de samenleving als gevolg van het fenomeen van de klimaatverandering dat al een tijdje aan de gang is en steeds verder degenereert. “Zonder acties die het kernprobleem aanpakken dat de mensheid meer van de aarde afneemt dan ze kunnen geven, liggen we op koers voor de mogelijke ineenstorting van natuurlijke en sociaal-economische systemen, een wereld van ondraaglijke hitte en tekorten aan voedsel en zoet water.”

William Riplle, co-auteur van het onderzoek en OSU-professor, zei: “Het leven op onze planeet wordt duidelijk bedreigd. We hebben ook weinig vooruitgang gezien in de strijd tegen de klimaatverandering. Het is een morele plicht van wetenschappers en onze instellingen om de mensheid te waarschuwen voor elke potentiële existentiële bedreiging en leiderschap te tonen bij het ondernemen van actie."

Planetaire ramp tegen 2100: dringende verzoeken van wetenschappers

Planetaire ramp tegen 2100: dringende verzoeken van wetenschappers

AI Generated - Psycode

15.000 wetenschappers uit 161 verschillende landen bevestigden het rapport, dat een update is van een eerdere analyse uit 2019. Het team wees erop dat wetenschappers al jaren waarschuwen voor de toekomstige gevolgen van de huidige extreme klimaatomstandigheden, als gevolg van aanhoudende menselijke activiteiten, die leiden tot de uitstoot van gevaarlijke gassen rechtstreeks in de atmosfeer. “Helaas hebben we bijna geen tijd meer… we duwen onze planetaire systemen richting een gevaarlijke instabiliteit.”

Een van de belangrijkste bronnen komt uit de fossiele-brandstofindustrie, die de afgelopen twee jaar is verdubbeld, van 531 miljard dollar in 2021 naar meer dan een biljoen dollar in 2022 alleen al in de VS. De potentiële planetaire ramp die tegen 2100 wordt verwacht, is tot nu toe aangepakt door het nemen van minimale voorzorgsmaatregelen en is volstrekt ontoereikend om de komende toekomst te beheren: het is volgens het team absoluut noodzakelijk om het gebruik van fossiele brandstoffen stop te zetten en de consumptie van rijke mensen met uiterste urgentie te beperken, om de bescherming van de bossen te vergroten, om plantaardige diëten aan te nemen in de rijkste landen en om nieuwe kolen-, gas- en olieprojecten stop te zetten. Niet alleen dat: “We vragen ook om de menselijke bevolking te stabiliseren en geleidelijk te verkleinen met genderrechtvaardigheid, door vrijwillige gezinsplanning en door het ondersteunen van onderwijs en de rechten van vrouwen en meisjes, waardoor de vruchtbaarheidscijfers dalen. We zijn geschokt door de wreedheid van de extreme weersomstandigheden in 2023 en bang voor het onbekende terrein dat we zijn betreden. Grote problemen hebben grote oplossingen nodig, dus moeten we ons perspectief verleggen van een eenvoudig geïsoleerd milieuprobleem naar een systemische en existentiële bedreiging."

Wat vind je van dit zorgwekkende rapport over de toekomst van de planeet?

Advertisement