Ze zoeken met een metaaldetector naar een verloren juweel, maar vinden relikwieën van Vikingen in de achtertuin

Janine image
door Janine

04 November 2023

Ze zoeken met een metaaldetector naar een verloren juweel, maar vinden relikwieën van Vikingen in de achtertuin
Advertisement

Een voorwerp verliezen en iets totaal onverwachts en van niet-kwantificeerbare waarde vinden: dit is wat er gebeurde met een Noorse familie, die midden in hun achtertuin een ongelooflijke ontdekking deed. Dit is wat er gebeurde.

Advertisement

Wie waren de Vikingen?

Wie waren de Vikingen?

Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune/Facebook

Stel je voor dat je een sieraad verliest dat je droeg, ernaar gaat zoeken en een ongelooflijke ontdekking doet: dit gebeurde in Noorwegen, met een familie die op zoek was naar een verloren oorbel en bij toeval voorwerpen vond die oorspronkelijk van de Vikingen afkomstig zijn. Precies in dit deel van de wereld leefde het Noorse volk, een samenleving bestaande uit krijgers en zeevaarders die Noord-Europa bevolkten vanaf de 19e eeuw tot ongeveer het midden van het jaar 1000. De Vikingen, een naam van moderne oorsprong die werd gekozen om dit volk aan te duiden, kwamen voornamelijk voor in Scandinavië, IJsland, Zweden, Denemarken en Noorwegen dus.

De Noormannen, zeer deskundige zeevaarders, waren een paar eeuwen vóór Christoffel Columbus in staat om delen van de wereld bereiken, zoals Groenland en Noord-Amerika, en waren ook uitstekende handelaars. Ze creëerden zeer complexe kunstwerken en vakmanschap, die blijk geven van een aangeboren talent in deze sector, zozeer zelfs dat ze zelfs vandaag de dag nog een levendige indruk achterlaten op veel culturen. Een voorbeeld van hun artistieke gave werd onder de oppervlakte van de tuin van een Noors huis gevonden, tot grote verbazing van de ongelovige bewoners.

Advertisement

Viking vondsten in een tuin in Noorwegen: het zijn broches van een begraven edelvrouw

Viking vondsten in een tuin in Noorwegen: het zijn broches van een begraven edelvrouw

Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune/Facebook

Nadat ze een gouden oorbel in de tuin waren kwijtgeraakt, besloot de familie Aasvik de metaaldetector te gebruiken om hem te vinden. In plaats van de ketting vonden ze echter oude Viking-artefacten, die meer dan duizend jaar oud zijn. Concreet gaat het om ovaalvormige broches, versierd met tekeningen van dieren en geometrische vormen. Volgens deskundigen zouden dit relikwieën zijn die werden gebruikt tijdens de begrafenis van een edelvrouw in de 9e eeuw, op het eiland Jomfruland, vlakbij Kragerø, tegenover de Straat van Skagerrak en Denemarken. Veel van de gebouwen op het eiland zijn woningen die zijn ingericht voor toerisme en er wonen slechts vijfenzeventig permanente bewoners.

De bronzen artefacten, die sporen van goud vertonen, waren verborgen onder een imposante boom, gelegen in het midden van de binnenplaats van de familie Aasvik, die op het eiland wonen, aan de zuidkust van Noorwegen. Vibeke Lia, archeoloog van het Cultureel Erfgoed in de gemeente Vestfold og Telemark, verklaarde dat dit de eerste Viking-vondsten in het gebied zouden kunnen zijn, die de effectieve aanwezigheid van dit volk ook op het afgelegen eiland Jomfruland bevestigen. De broches werden gebruikt om de laag uitgesneden jurk van de begraven aristocraat bij elkaar te houden en zijn voorwerpen die typisch tussen vrouwelijke Viking-relikwieën worden aangetroffen. Toen de metaaldetector af ging, ontdekte de familie de kostbare vondst en waarschuwde onmiddellijk plaatselijke archeologen om erachter te komen wat het was. Het Cultureel Erfgoed in de provinciegemeente Vestfold og Telemark feliciteerde de familie, die officieel de auteurs waren van de eerste zekere vondst uit de Vikingtijd ter plaatse.

Relikwieën van Vikingen in de tuin, het gaat om een graf: en nu?

Relikwieën van Vikingen in de tuin, het gaat om een graf: en nu?

Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune/Facebook

"Fantastische ontdekking uit de Vikingtijd op Jomfruland! Er zijn al vele jaren nederzettingen op het eiland, maar het bewijs hiervoor dateert pas uit de vroege middeleeuwen, hoewel er ook wordt aangenomen dat het in de Vikingtijd bewoond werd", aldus de post op Facebook. "De familie Aasvik moest met een metaaldetector zoeken naar een verloren gouden oorbel en zodra ze deze activeerden, vonden ze iets, maar niet het juweel dat ze zochten. De vondst dateert uit het tijdperk van de Vikingen! Een zeer goed bewaarde broche en een ander object dat qua datering en stijl overeenkomt. We denken dat het het graf is van een vrouw die bewaard is gebleven in de tuin van het gezin en dat ze daar ver in de 8e eeuw werd begraven.”

Er was geen gebrek aan lof voor de familie Aasvik omdat ze de ontdekking aan de bevoegde instanties hadden gemeld. De grafvoorwerpen zijn bruin van kleur en zien er opvallend verouderd uit, zoals normaal is na meer dan duizend jaar onder de grond te hebben gelegen. In Noorwegen deed de archeoloog Erlend Bore in dezelfde periode opnieuw een ontdekking van Normandische aard, opnieuw dankzij het gebruik van een gloednieuwe metaaldetector, op het eiland Rennesøy, ten zuiden van Noorwegen. Aanvankelijk dacht Bore dat het medailles va chocolade waren, verpakt in aluminium, maar in plaats daarvan waren het niets minder dan negen hangers, tien gouden parels en drie ringen die dateren uit ongeveer vijfhonderd jaar na Christus. Het bewaren van artefacten van vóór 1537 en munten van na 1650 is in Noorwegen illegaal, omdat ze als staatseigendom worden beschouwd. Archeologen denken dat er in de directe omgeving nog andere relikwieën begraven liggen, wachtend om te worden opgegraven. Het is niet zeker dat in de tuin van het gezin Aasvik verder zal worden gegraven, omdat het een beschermde plek zou kunnen worden, aangezien het om een graf gaat. “De volgende stap is om te beoordelen of deze site in verval dreigt te raken”, zei hij. “Als het daar veilig is, wordt het waarschijnlijk niet opgegraven, maar bewaard waar het is,” verklaarde Lia.

Wat vind jij van deze ongelooflijke ontdekking?

Advertisement