Laten schelpen ons echt het geluid van de zee horen?

Janine image
door Janine

07 November 2023

Laten schelpen ons echt het geluid van de zee horen?
Advertisement

We weten allemaal dat we, door een schelp tegen ons oor te plaatsen, het geluid van de zee kunnen horen. Het is een eenvoudig gebaar, bijna een ritueel, dat we al sinds onze kindertijd doen. Maar is het echt zo? Laten schelpen ons echt het geluid van de zee horen?

Advertisement

Laten schelpen ons echt het geluid van de zee horen?

Laten schelpen ons echt het geluid van de zee horen?

Pixabay

Door een schelp tegen je oor te plaatsen, is het bijna instinctief om het geluid van de zee waar te nemen. De golven volgen elkaar op, in een dans die ons gehoor stimuleert. Toch liggen de zaken niet helemaal zo. Ons oor luistert naar een breed scala aan geluiden die zowel intern als extern zijn. En geluiden zijn slechts trillingen die door een bron worden geproduceerd en die zich door de lucht verspreiden totdat ze ons bereiken. Als schelpen niet het geluid van de zee hebben, wat veroorzaakt het dan?

Het antwoord ligt in de bijzondere vorm van een schelp, evenals de gesloten structuur ervan. Wanneer omgevingsgeluiden de holte van een schaal raken, ontstaat er een soort interne resonantie. De geluidsgolven stuiteren uiteindelijk van de ene muur naar de andere en raken ons oor, waardoor we de illusie krijgen het geluid van de zee te horen. Maar van de zee is er in dit geval alleen de schelp en niet het geluid.

Advertisement

Het geluid van de zee en schelpen: wat is waar?

Het geluid van de zee en schelpen: wat is waar?

Pexels

Wanneer we een schelp tegen ons oor houden, nemen we niet het geluid van de zee waar, maar alleen het gevolg van de geluidsgolven die tegen de interne structuur ervan weerkaatsen. Luisteren naar een schelp aan de kust betekent het waarnemen van het geluid van de golven die op de kust beuken, maar hetzelfde kan in geen enkele andere omgeving gebeuren. Elders zijn de omgevingsgeluiden namelijk anders.

Toch is het geluid van schelpen in zekere zin het geluid van de zee. Schelpen zijn ontstaan ​​in de oceanen en zijn gevormd door de mariene omgeving waarin ze zich ontwikkelden. Als gevolg hiervan worden de akoestische eigenschappen van schelpen, inclusief hun vermogen om geluid te versterken of te wijzigen, beïnvloed door hun vorm en structuur, die voortkomen uit mariene omgevingen. Er is dus een verband tussen het geluid van schelpen en de zee: alleen is het niet wat we denken.

Waar komt de ontspannende kracht van het geluid van de zee vandaan?

Waar komt de ontspannende kracht van het geluid van de zee vandaan?

Pexels

Als het luisteren naar een schelp ons niet doet luisteren naar het geluid van de zee, is het waar dat deze laatste een ontspannende en kalmerende kracht heeft. Het is een van de meest populaire "witte geluiden" en helpt je vaak in slaap te vallen of te ontspannen. Een onderzoek uit 2016 van prof. Orfeu Buxton, van de Pennsylvania State University, ontdekte dat het geluid van bewegend water door onze hersenen als “niet-bedreigend” wordt ervaren. Bovendien is het geluid van oceaangolven vergelijkbaar met het ritme van de menselijke ademhaling, wat helpt bij het reguleren van de hartslag en bloeddruk.

Kortom, er is een goede reden waarom we het geluid van de zee zo waarderen, of het nu in een schelp zit of niet. Het is natuurlijk een heel fascinerende gedachte om altijd een stukje van de oceaan bij je te hebben, maar deze verdwijnt in vergelijking met het echte geluid van de golven. En dat kun je, helaas of gelukkig, alleen krijgen door naar het strand te gaan.

Advertisement