Onderzoeker onthult wat er met ons internetnetwerk zou gebeuren bij een krachtige zonnestorm

Janine image
door Janine

22 November 2023

Onderzoeker onthult wat er met ons internetnetwerk zou gebeuren bij een krachtige zonnestorm
Advertisement

Wat zou er gebeuren als er een grote zonnestorm zou plaatsvinden? Wat zouden de gevolgen zijn in een steeds technologischer wordende wereld als de onze? Een professor legt de mogelijke gevolgen op internet uit.

Wat is een zonnestorm?

Wat is een zonnestorm?

Freepik

Wanneer ontstaat er een zonnestorm? Dit fenomeen doet zich voor wanneer de zon een grote hoeveelheid energie de ruimte in zendt in de vorm van straling en geladen deeltjes, die de omringende ruimteomgeving kunnen beïnvloeden en mogelijk ook de aarde en haar technologieën kunnen beïnvloeden. Het proces omvat met name zonnevlammen, oftewel explosies van energie op het oppervlak van de ster, en uitbarstingen, plotselinge toenames in helderheid. Beide verschijnselen zijn in staat een grote hoeveelheid straling en geladen deeltjes in de ruimte vrij te geven, zoals protonen en elektronen, die het magnetische veld van de aarde en de atmosfeer kunnen verstoren. Deze interactie kan effecten genereren zoals versterking van het poollicht, verstoringen in radiocommunicatie- en satellietnavigatiesystemen, maar ook schade aan satellieten in een baan om de aarde.

Zonnestormen kunnen in intensiteit variëren en bijzonder krachtige stormen hebben aanzienlijke gevolgen voor de technologie en elektriciteit op onze planeet. Kleinere effecten hebben meestal geen significante gevolgen, dankzij de bescherming die we krijgen van de atmosfeer en het aardmagnetisch veld. Een deskundige professor heeft echter uitgelegd wat er zou gebeuren als er een bijzonder sterke zonnestorm zou optreden.

Advertisement

Zeer sterke zonnestorm: “internet apocalyps” volgens de wetenschapper

Zeer sterke zonnestorm: “internet apocalyps” volgens de wetenschapper

Pixabay

Peter Becker, hoogleraar natuurkunde en astronomie aan de George Mason University, Virginia, VS, legde uit wat er zou kunnen gebeuren als er een opmerkelijke zonnestorm zou plaatsvinden: een echte “internet apocalyps”. Volgens de deskundige is het internet in feite volwassen geworden in een periode waarin de zon relatief rustig was, en gaat het nu een actievere periode in. Onze ster bereikt in feite de belangrijkste piek van zijn elfjarige cyclus. “Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid dat er een kruispunt bestaat tussen de toegenomen zonneactiviteit en onze mondiale economische afhankelijkheid van internet.”

Zonnevlammen kunnen dus een ​​stroomstoring op het internet veroorzaken, waardoor het internet in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Becker gaf als voorbeeld de Carrington-gebeurtenis, toen in 1859 de "vernietiging van het telegraafsysteem" plaatsvond. De wetenschapper heeft echter gewerkt aan een strategie om deze mogelijkheid te voorkomen dankzij een subsidie ​​van meer dan 13 miljoen dollar in samenwerking met het Naval Research Laboratory om het project uit te voeren: een systeem voor vroegtijdige waarschuwing dat experts kan waarschuwen en hen de nodige tijd kan geven. om "satellieten in de veilige modus te zetten of transformatoren van het elektriciteitsnet te halen, zodat ze niet verbranden."

Is het mogelijk om een ​​zonnestorm te voorkomen en het internet te beschermen?

Is het mogelijk om een ​​zonnestorm te voorkomen en het internet te beschermen?

Freepik

Het nauwkeurig kunnen voorspellen van de komst van een zonnestorm is echter erg ingewikkeld, net als het inschatten van het optreden van een aardbeving, aldus Becker. Het preventief beveiligen van het internet is echter essentieel, omdat het volgende fenomeen op handen kan zijn. "Het internet is eenvoudigweg niet ontworpen om dit niveau van communicatie-interferentie aan te kunnen en wordt daarom beschouwd als een zeer “zacht” type infrastructuur. De jaren 2024-2028 vertegenwoordigen dus een periode waarin bij een werkelijk extreme zonnevlam het hele netwerk voor weken of maanden kan worden uitgeschakeld.” Volgens de hoogleraar zou het ontbreken van internet een mondiale recessie kunnen veroorzaken, aangezien de aanwezigheid van internet onmisbaar is.

“Zonnevlammen ontstaan ​​wanneer de zon schijnt en we de straling zien, als een soort flits. Het kanonschot is de coronale massa-uitstoot, die in een willekeurige richting in de ruimte kan afgaan, maar we kunnen wel zien wanneer het daadwerkelijk richting de aarde zal gaan. En dat geeft ons ongeveer 18 uur de tijd, misschien 24 uur, voordat die deeltjes hier daadwerkelijk aankomen en het magnetische veld van de aarde gaan verstoren.” Geaarde apparaten lopen ook gevaar, waaronder ondergrondse glasvezelkabels voorzien van aftakkingsmantels, radiozenders, navigatie- en GPS-systemen. “Dit kan allemaal verbranden. We hebben het dus over iets behoorlijk belangrijks. En het gaat niet alleen om communicatie, maar uiteraard ook om economische ontwrichting.” Becker sloot af met te praten over het langetermijndoel om het internet “veerkrachtiger” te maken om het tegen deze mogelijke uitkomst te beschermen, maar “dit is natuurlijk een economische uitdaging omdat het een soort verzekeringspolis is. Misschien hebben we het nooit nodig en het zou biljoenen kosten."

Kun je je een wereld voorstellen zonder internet?

Advertisement