Een van de iconische hoeden van Napoleon werd op een veiling verkocht voor een recordbedrag

Janine image
door Janine

22 November 2023

Een van de iconische hoeden van Napoleon werd op een veiling verkocht voor een recordbedrag
Advertisement

Een van de meest iconische “decoraties” die verband houden met Napoleon Bonaparte zijn ongetwijfeld zijn karakteristieke hoeden: één ervan werd op een veiling voor een exorbitant bedrag verkocht. Laten we er meer over te weten komen.

De iconische bicorner hoed van Napoleon maakte deel uit van zijn identiteit

De iconische bicorner hoed van Napoleon maakte deel uit van zijn identiteit

Joseph Chabord/Wikimedia commons - Public Domain

Napoleon Bonaparte was een buitengewone figuur in de Europese geschiedenis van de 19e eeuw. Geboren in 1769 op Corsica, wist hij tijdens de zeer beroemde Revolutie de top van het Franse leger te bereiken en dankzij zijn militaire vaardigheden werd hij in 1799 eerste consul en in 1804 uiteindelijk keizer. Hij won talloze veldslagen en was de auteur van de hervorming van het Franse rechtssysteem met de Napoleontische Code, die lange tijd de wetgeving van verschillende landen beïnvloedde en ook inspeelde op belangrijke veranderingen op politiek en sociaal niveau. Zijn militaire ambitie leidde echter tot langdurige conflicten met andere Europese machten, wat hem naar twee ballingen leidde, waarvan de laatste op Sint-Helena was, waar hij tot 1821 woonde.

Zijn controversiële figuur heeft de geschiedenis getekend en geeft tot op de dag van vandaag aanleiding tot talloze debatten tussen degenen die zijn heldendaden prijzen en degenen die hem beschuldigen van zijn honger naar verovering. Alles wat hem aangaat is echter twee eeuwen later van groot belang, inclusief zijn typische bicorn-hoed met brede rand, gekenmerkt door twee laterale punten die naar boven buigen. De bicorn van Napoleon was versierd met een keizerlijke adelaar en een driekleurige kokarde, beide symbolen van het Franse rijk. Het was geen simpele zwarte beverhoed, maar een iconisch onderdeel van zijn kleding, zozeer zelfs dat het in de verbeelding van mensen een soort vertakking ervan vertegenwoordigt, alsof ze één en dezelfde zijn. Hij maakte zijn kenmerkende hoofddeksel onderdeel van zijn imago om zichzelf onmiddellijk herkenbaar te maken onder de troepen. Napoleon droeg meerdere van dit soort hoeden, maar één ervan werd voor een zeer respectabel bedrag op een veiling gekocht.

 

Advertisement

De hoed van Napoleon werd op een veiling verkocht voor 1,9 miljoen euro

De hoed van Napoleon werd op een veiling verkocht voor 1,9 miljoen euro

Paul Hermans/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Een van de oudste hoeden van Napoleon is te zien in het Musée de l'Armée en werd gedragen tijdens de Slag om Marengo. In de loop van de tijd varieerden de vorm en afmetingen van de bicorne enigszins, maar behielden altijd dezelfde typische structuur. Vroeger had de keizer altijd een voorraad van twaalf hoeden bij zich, maar er kwamen er slechts vier bij hem op het eiland Sint-Helena terecht en één daarvan werd samen met hem begraven. Eén van de overgebleven hoeden werd echter op een veiling van Napoleons bezittingen verkocht voor 1,9 miljoen euro.

Het is een verfrommeld vilten model, een van de weinige die nog bestaan, waarvan de waarde aanvankelijk werd geschat op tussen de 594.000 en 795.000 euro. Het werd echter de grote hoofdrolspeler in de veiling georganiseerd door Osenat van Fontainebleau, waar de verzameling memorabilia van een Franse industrieel die in 2022 overleed, deelnam. De talrijke biedingen zorgden er echter al snel voor dat de initiële prijs van de hoed steeg, totdat deze het eindbedrag bereikt. Voordat president Jean Pierre Osenat de koper, wiens naam anoniem bleef, bekendmaakte, verklaarde hij: "We staan ​​op 1,5 miljoen euro voor de hoed van Napoleon... voor dit grote symbool van het Napoleontische tijdperk." Naast de koopprijs zal de koper ook 28,8% van de commissies moeten betalen, voor een totaal van 1,9 miljoen euro.

Van wie was de hoed die van Napoleon was voordat hij op een veiling werd verkocht

Van wie was de hoed die van Napoleon was voordat hij op een veiling werd verkocht

Wikimedia commons - Public Domain

De bicorne hoed in volledige Napoleontische “strijd”-stijl is nu eigendom van een mysterieuze koper die bereid is een fortuin uit te geven om een ​​stuk historische waarde van deze omvang te bezitten. De stijl is onmiskenbaar, aangezien andere leden van het leger bicorne hoofdtooien droegen waarvan de punten naar voren en naar achteren wezen, terwijl alleen de militaire leider de zijpunten droeg.

Volgens de woorden van de veilingmeesters kwam het voorgestelde model, na Napoleon, in handen van kolonel Pierre Baillon, de kwartiermeester van de keizer, en behoorde vervolgens toe aan verschillende mensen voordat het werd ontdekt door de industrieel Jean-Louis Noisiez, die zoals verwacht een zeer respectabele verzameling bezat: zwaarden, munten en Napoleontische geweren maakten er vóór zijn overlijden deel van uit. Nu zullen de andere bezittingen van de keizer, verzameld door de voormalige eigenaar, ook worden geveild om een ​​nieuwe locatie te vinden en de geschiedenis van de tijdloze consul door te geven.

Zou jij de eigenaar willen zijn van een object dat toebehoorde aan Napoleon?

Advertisement