2000 jaar oude munten ontdekt in een boeddhistisch heiligdom: ze zouden de banden met het Romeinse rijk kunnen bevestigen

Janine image
door Janine

18 December 2023

2000 jaar oude munten ontdekt in een boeddhistisch heiligdom: ze zouden de banden met het Romeinse rijk kunnen bevestigen
Advertisement

Archeologische vondsten bieden ongelooflijke kansen om meer te leren over het verleden van een cultuur of land. Bepaalde ontdekkingen zijn echter juist fascinerend vanwege de mysteries die ze oproepen, zoals die van een vaas vol munten van tweeduizend jaar geleden. De ontdekking vond plaats in Pakistan, op de UNESCO-site Mohenjo Daro, en de munten zouden te maken kunnen hebben met het Romeinse Rijk. Laten we eens kijken waarom en wat het betekent.

Advertisement

2000 jaar oude munten gevonden in Mohenjo Daro

2000 jaar oude munten gevonden in Mohenjo Daro

Comrogues/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED

Volgens wat werd gerapporteerd door Dr. Shakir Shah, die verantwoordelijk was voor de ontdekking, zouden de munten gevonden in Mohenjo Daro tot de Kushan periode kunnen behoren. Dit was een oud rijk dat zich rond de 1e eeuw vestigde op het grondgebied van Bactrië en de omliggende gebieden. Deze munten, gevonden in een vaas, zijn gedeeltelijk aan elkaar gesmolten en vormen een enkel blok koper. Zoals bevestigd door Shah, zullen ze voor uitgebreide analyse naar het laboratorium worden overgebracht en zeer zorgvuldig worden bestudeerd. Momenteel wordt aangenomen dat ze bijna 2000 jaar oud zijn en werden gebruikt door de Yuezhi, de bevolking aan het hoofd van het Kushan. De analyse van de munten zou nieuwe aspecten kunnen onthullen over de geschiedenis van dit grote Aziatische kruispunt tussen het Nabije Oosten, China en het Indiase subcontinent.

Advertisement

Verbinding met het Romeinse rijk in de munten van Mohenjo Daro

Verbinding met het Romeinse rijk in de munten van Mohenjo Daro

Sheikh Javed Ali Sindhi/Facebook

En uit de eerste analyses lijkt het erop dat er een verband bestaat tussen de 2000 jaar oude munten gevonden in Mohenjo Daro en het Romeinse Rijk. Het is nu met zekerheid bekend dat er relaties bestonden tussen Rome en China: in ieder geval waren de twee beschavingen zich bewust van het bestaan ​​van elkaar. In het geval van de munten van Mohenjo Daro is de situatie anders. Het Kushanrijk ontstond op de as van het Indo-Griekse koninkrijk, dat op zijn beurt erfgenaam was van een van de staten die na Alexander de Grote ontstonden. De Yuezhi-heersers controleerden een kruispunt tussen verschillende beschavingen en hadden elementen van Griekse of Indiase oorsprong geassimileerd. De verbinding met Rome is van dit type en is te danken aan het syncretische karakter van het Kushanrijk.

In feite vertonen de munten verrassende verwijzingen naar het Romeinse Rijk, wat vooral duidelijk blijkt uit de portretten die op sommige munten staan. De afgebeelde poses doen denken aan de munten die door Augustus en vervolgens door alle andere keizers werden geslagen om zichzelf te vieren of keizerlijke propaganda over te brengen. Dit is ongetwijfeld een interessante theorie die, eenmaal bevestigd, een deel van de geschiedenis van de Kushana en de site Mohenjo Daro zou kunnen herschrijven. Het is immers niet mogelijk om over een kruispunt van beschavingen te spreken tenzij er beschavingen zijn die elkaar ontmoeten en beïnvloeden.

Archeologische ontdekking in Takht-e-Bahi: nog oudere munten

Archeologische ontdekking in Takht-e-Bahi: nog oudere munten

Sheikh Javed Ali Sindhi/Facebook

De bij Mohenjo Daro ontdekte munten kunnen dateren uit een periode tussen de 1e en 3e eeuw, maar zouden niet de oudste zijn die in het gebied zijn gevonden. In Takht-e-Bahi, een boeddhistische vindplaats in het westen van Pakistan, zijn munten uit de eerste eeuw ontdekt die dateren uit de Parthische overheersing. We zouden ons in een periode bevinden vóór de vorming van het Kushanrijk, en dus van de munten van Mohenjo Daro.

Uiteindelijk openen dit soort archeologische vondsten vensters op een ingewikkeld mozaïek van historische verbanden. De Romeinse invloeden op het syncretische rijk van de Yuezhi geven ons veel informatie over wat een van de meest dynamische kruispunten uit het verleden was. Het enige dat overblijft is het bestuderen van de gevonden munten en hopen op nieuwe ontdekkingen die ons een duidelijker beeld van ons verleden kunnen laten zien.

Advertisement