Een 70-jarige vrouw beviel van een tweeling met in-vitrofertilisatie: ze behoort tot de oudste moeders

Janine image
door Janine

18 December 2023

Een 70-jarige vrouw beviel van een tweeling met in-vitrofertilisatie: ze behoort tot de oudste moeders
Advertisement

Met de ontwikkelingen in de geneeskunde en geassisteerde voortplantingstechnieken in de moderne tijd is het voor vrouwen mogelijk om zelfs na de menopauze moeder te worden. Zo beviel een 70-jarige vrouw in Afrika van een tweeling. Laten we samen haar verhaal leren kennen.

Advertisement

In-vitrofertilisatie, een mogelijke oplossing voor onvruchtbaarheid

In-vitrofertilisatie, een mogelijke oplossing voor onvruchtbaarheid

Freepik

Moeder worden op latere leeftijd wordt door velen nog steeds beschouwd als iets dat “tegen de natuur ingaat”, aangezien de biologie zelf bepaalt wanneer de vruchtbare periode van het leven van een vrouw moet eindigen, dat wil zeggen het moment waarop zij zich niet langer kan voortplanten. Velen bekritiseren dit soort keuzes en bestempelen ze als egoïstisch, met het argument dat kinderen jonge en energieke ouders nodig hebben om hen op te voeden. Soortgelijke oordelen kreeg ook deze vrouw van Afrikaanse afkomst, die ervoor koos de beperkingen van haar leeftijd te overwinnen en op haar zeventigste moeder te worden.

Problemen die verband houden met onvruchtbaarheid als gevolg van verschillende redenen en gebrek aan tijd kunnen tegenwoordig worden overwonnen dankzij procedures zoals in-vitrofertilisatie. Het is een geassisteerde voortplantingstechniek waarbij de bevruchting in het laboratorium plaatsvindt. Dit proces maakt de vorming van embryo's mogelijk die vervolgens in de baarmoeder van de vrouw worden geïmplanteerd om een ​​zwangerschap tot stand te brengen. IVF is een optie voor stellen die moeilijk zwanger kunnen worden en was de persoonlijke keuze van Safina Namukwaya, de Oegandese vrouw die na de behandeling beviel van een tweeling, een jongen en een meisje. Door de geboorte van de kinderen was ze een van de oudste vrouwen ter wereld die bevallen was, wat gebeurde via een keizersnede in het Women's Hospital International and Fertility Centre in Kampala, de hoofdstad van Oeganda, in Oost-Afrika.

Advertisement

De 70-jarige vrouw die in Oeganda beviel van een tweeling: de details

De 70-jarige vrouw die in Oeganda beviel van een tweeling: de details

Generated with AI

Safina vertelde, geïnterviewd door de lokale media, dat ze haar moederschap “een wonder” vond. De gelukkige gebeurtenis werd aangekondigd op het Facebook-profiel van het ziekenhuis, waar de geboorte van de tweeling werd aangekondigd via een bericht met de tekst: "Wat een moment: ze is op 70-jarige leeftijd bevallen van een tweeling", waarop ook twee afbeeldingen te zien zijn van de vrouw die zojuist moeder is geworden. “We hebben een buitengewone prestatie bereikt: het ter wereld brengen van een tweeling aan de oudste moeder van Afrika!”

Namukwaya vertelde hoe haar zwangerschap verliep en de omstandigheden die haar ertoe brachten deze keuze te maken. De zwangerschap was bijzonder moeilijk, omdat haar partner haar in de steek liet toen ze ontdekten dat er twee kinderen op komst waren. “Mannen houden er niet van als ze te horen krijgen dat je meer dan één baby verwacht. Sinds ik hier ben opgenomen, is mijn man niet komen opdagen.” De keuze om over te gaan tot in-vitrofertilisatie was te wijten aan een persoonlijke kwestie, die verband hield met het feit dat ze belachelijk gemaakt werd omdat ze geen kinderen had. Safina legde uit dat ze lange tijd voor de kinderen van anderen zorgde en ze zag opgroeien. “Ik vroeg me af wie voor mij zou zorgen als ik oud was”, verklaarde ze.

De kinderen van de vrouw die op haar zeventigste moeder werd, zijn prematuur

De kinderen van de vrouw die op haar zeventigste moeder werd, zijn prematuur

Womens Hospital International Fertility center/Facebook

De medische staf van het centrum die haar bijstond en hielp bij de geboorte van de tweeling feliciteerde haar en beschouwde de gebeurtenis als “een waarlijk historisch resultaat. Ja, ze is bevallen van een tweeling, een jongen en een meisje. Terwijl we deze moedige moeder eren en anticiperen op de gezonde groei van haar tweeling, nodigen we je uit om dit met ons te vieren. Dit verhaal gaat niet alleen over medisch succes, maar ook over de kracht en veerkracht van de menselijke geest."

Edward Tamale Sali, vruchtbaarheidsspecialist bij WHI&FC, zei dat Safina tijdens haar vruchtbare jaren, toen ze dus jonger was, geen bevroren eicel gebruikte, maar een donoreicel gebruikte, die vervolgens door haar partner werd bevrucht tijdens IVF. De tweeling bracht echter enige tijd in een couveuse door, nadat ze met 31 weken te vroeg geboren waren. Momenteel zijn hun omstandigheden in ieder geval stabiel.

Ondanks dat ze tot zo’n twintig jaar geleden de vruchtbare periode heeft doorgemaakt die haar in staat had gesteld op een natuurlijke manier moeder te worden, heeft deze vrouw haar droom niet opgegeven en dankzij de medische vooruitgang heeft ze haar verlangen naar het moederschap kunnen vervullen: niet één keer, maar twee keer, met een tweeling die klaar is om al haar liefde te ontvangen. Wat vind je van haar keuze?

Advertisement