25.000 jaar oude piramide ontdekt in Indonesië: sommigen zeggen dat deze niet door de mens is gebouwd

Janine image
door Janine

10 December 2023

25.000 jaar oude piramide ontdekt in Indonesië: sommigen zeggen dat deze niet door de mens is gebouwd
Advertisement

We zijn gewend te denken dat de piramides uniek zijn voor de oude Egyptenaren of de Zuid-Amerikaanse bevolking. We weten heel goed dat er piramides zijn in Gizeh, in Egypte, en Mexico. Toch is dit niet helemaal het geval: uit onderzoek is gebleken dat de oudste piramide ter wereld in Indonesië is gevonden en dateert van 25 duizend jaar geleden. Laten we alle details van deze ontdekking bekijken, met potentieel revolutionaire gevolgen.

Gunung Padang: de oudste piramide ter wereld

Gunung Padang: de oudste piramide ter wereld

Natawidjaja et al./Archaeological Prospection - CC BY 4.0 DEED

Gunung Padang, aanvankelijk aangezien voor een natuurlijke heuvel, is een megalithische vindplaats in het district Cianjur, West-Java, Indonesië. Volgens sommige onderzoekers zou de piramide in plaats daarvan een menselijke oorsprong kunnen hebben en daarmee de traditionele opvattingen over de eerste door de mens gebouwde piramides ter discussie kunnen stellen. De megalithische vindplaats dateert van 25.000 jaar geleden, een tijd waarin honden nog niet eens gedomesticeerd waren.

De structuur is tussen de 20 en 30 meter hoog en uit het onderzoek zijn vier verschillende bouwfasen in vier verschillende periodes gebleken. Het oudste deel van de piramide zou afkomstig zijn van een natuurlijke lavaheuvel, maar zou tussen 25.000 en 14.000 jaar geleden nauwkeurig gemodelleerd zijn. De overige fasen zijn recenter, maar niet zo heel veel: Eenheid 3 en Eenheid 2 van de piramide dateren uit een periode tussen de 10.000 en 7.000 jaar geleden. Het meest recente deel van de piramide werd echter zo’n vierduizend jaar geleden gebouwd.

Advertisement

Verborgen holtes in de piramide van Gunung Padang

Verborgen holtes in de piramide van Gunung Padang

RaiyaniM/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Als ze worden bevestigd, kunnen deze ontdekkingen de geschiedenis van de menselijke constructie werkelijk herschrijven. Of in ieder geval de geschiedenis van grootschalige antropische actie in de natuurlijke wereld. Maar voor onderzoekers zou er ook iets anders kunnen zijn: binnenin de Gunung Padang-piramide zouden verborgen holtes en kamers kunnen zijn. Een beetje zoals de piramides van Gizeh, maar dan veel eerder.

De hypothese is ongetwijfeld fascinerend, en bevestiging kan alleen worden verkregen na gedetailleerd onderzoek van de oudste piramide ter wereld. De verborgen ruimtes zouden definitieve antwoorden kunnen geven over de functie van de piramide en over hoe deze werd gebouwd. Misschien zouden we ook een bevestiging kunnen vinden waarom de piramide begraven werd, zozeer zelfs dat het vandaag de dag lijkt op een groene en weelderige heuvel.

Volgens sommige onderzoekers waren het niet de mensen die de piramide bouwden

Volgens sommige onderzoekers waren het niet de mensen die de piramide bouwden

Natawidjaja et al./Archaeological Prospection - CC BY 4.0 DEED

Geconfronteerd met de studie die de Gunung Padang-piramide dateert van 25.000 jaar geleden, accepteerden niet alle onderzoekers het voorstel. Omgekeerd twijfelen sommige archeologen sterk over de conclusies van het onderzoek. Volgens archeoloog Lutfi Yondri bestaat er totaal geen bewijs over de bouwvaardigheden van deze oude beschaving. En daar houdt het niet op, want archeoloog Flin Dibble heeft ernstige twijfels geuit over de conclusies van het onderzoek: de bodemmonsters tonen zonder redelijke twijfel geen menselijke activiteit aan.

Kortom: de auteurs van het onderzoek denken misschien dat andere archeologen bang zijn voor de onthullingen, maar voor de wetenschappelijke gemeenschap roept de Gunung Padang-piramide meer twijfels op dan bevestigingen. Op dit moment is het veel waarschijnlijker dat de constructie geen constructie in strikte zin is, maar het resultaat van natuurverschijnselen die zich in de loop van de tijd hebben voorgedaan. Misschien is dit echt het geval, of misschien is er echt iets in die piramide, dat wacht om ontdekt te worden en onze opvatting over het verleden te veranderen.

Advertisement