We kunnen ons niet meer zo goed concentreren als vroeger, maar het zijn niet alleen smartphones die de schuld krijgen

Janine image
door Janine

26 December 2023

We kunnen ons niet meer zo goed concentreren als vroeger, maar het zijn niet alleen smartphones die de schuld krijgen
Advertisement

Volgens verschillende onderzoeken uitgevoerd door experts op dit gebied is onze aandachtsspanne de laatste jaren steeds dramatischer afgenomen, en de oorzaak is niet alleen te vinden in technologie of het intensieve gebruik van smartphones.

Op dit moment bedraagt ​​onze aandachtsspanne slechts ongeveer 40 seconden

Op dit moment bedraagt ​​onze aandachtsspanne slechts ongeveer 40 seconden

Pexels

In een recent onderzoek in Californië werd onderzocht hoe mensen de concentratie op de werkvloer kunnen behouden, een activiteit die altijd een hoge dosis aandacht vereist.

Bij het vergelijken van de huidige gegevens met die uit het verleden werd een significante verandering opgemerkt in de duur van de concentratie: tien jaar geleden duurde de maximale aandachtsspanne ongeveer 3 minuten, die zes jaar geleden werd teruggebracht tot 1,15 minuten, en vandaag is deze verder gedaald tot slechts 40 seconden.

Het grootste probleem ligt in het feit dat het ongeveer 25 minuten duurt om de verloren concentratie te herstellen.

Afleidingen, vooral digitale zoals smartphones, fungeren als een bron van dopamine, die vervolgens cortisol produceert, wat vervolgens aanzienlijke stress veroorzaakt.

Advertisement

Waar hangt deze drastische daling van de aandachtsspanne vanaf?

Waar hangt deze drastische daling van de aandachtsspanne vanaf?

Pexels

Naast een kortere aandachtsspanne werd er ook een verband waargenomen tussen de frequentie van het wisselen van aandacht en verhoogde stress.

Een van de belangrijkste verschijnselen die bijdragen aan deze afname van aandacht staat bekend als “overstapkosten”, oftewel de mentale inspanning die nodig is om van de ene activiteit naar de andere over te schakelen.

Laboratoriumstudies en observaties op het gebied tonen aan dat mensen de neiging hebben om meer fouten te maken als ze vaak van de ene taak naar de andere overschakelen.

De toenemende afleidbaarheid kan aan verschillende factoren worden toegeschreven: hoewel velen de neiging hebben de technologie of een gebrek aan wilskracht de schuld te geven, is de realiteit echter complexer.

Meldingen en algoritmen hebben zeker een sterke impact op deze drastische daling, maar het is belangrijk om ook andere aspecten in overweging te nemen, zoals zelfonderbreking en externe onderbrekingen.

Een andere relevante factor is het design van het internet zelf, gestructureerd in knooppunten en verbindingen die de toegang tot informatie vergemakkelijken. Deze structuur weerspiegelt de manier waarop ons menselijk geheugen werkt, georganiseerd als een semantisch netwerk, en dit vergemakkelijkt enorm de afleiding en het van de ene inhoud naar de andere gaan.

Hoe de aandacht vergroten?

Hoe de aandacht vergroten?

Pexels

Als je het gevoel hebt dat je weinig aandacht hebt en heel snel afgeleid wordt, is het misschien tijd om er iets aan te doen: gelukkig zijn er verschillende methoden en trucs die je kunt toepassen om je concentratieniveau en daarmee je productiviteit te verbeteren.

Allereerst is het essentieel om met afleiding om te gaan: verwijder smartphones, iPads en andere technologische voorwerpen die je concentratie kunnen verstoren. Creëer een passende, opgeruimde studeer- of werkomgeving, met een aangename temperatuur en waarom niet, met een lekker geurtje. Dit alles zal je helpen gefocust te blijven op wat je doet.

Denk niet dat je alleen efficiënt bent als je urenlang kunt studeren of werken: de bekende Pomodorotechniek bewijst het tegendeel. Deze techniek, die door professoren en studenten over de hele wereld wordt gebruikt, wisselt perioden van volledig geconcentreerd werk af met korte pauzes, waardoor de concentratiedrempel hoog blijft.

Onthoud ten slotte: aan de basis van elke goede prestatie, fysiek of mentaal, ligt een goede dosis rust en een uitgebalanceerd dieet. Zonder deze twee factoren kan het lichaam niet optimaal presteren.

Deze methoden, gecombineerd met de kennis dat aandacht en concentratie vaardigheden zijn die door oefening kunnen worden ontwikkeld en verfijnd, kunnen het vermogen om aandachtig te blijven in verschillende contexten aanzienlijk verbeteren.

Advertisement