De fossielen ontdekt in Spanje behoren tot een van 's werelds grootste Titanosaurussen: het onderzoek

Janine image
door Janine

29 December 2023

De fossielen ontdekt in Spanje behoren tot een van 's werelds grootste Titanosaurussen: het onderzoek
Advertisement

Meer dan 120 miljoen jaar geleden zwierf een van de grootste dinosaurussen ooit ontdekt door de mens rond in wat nu Spanje is. De fossielen van deze Titanosaurus, Garumbatitan morellensis, werden ontdekt op de vindplaats van San Antonio de la Vespa. In dit artikel bekijken we wie deze enorme dinosaurus was en wat zijn rol was in het ecosysteem van het Krijt.

De zwaarste dinosaurussen op aarde: Titanosaurussen

De zwaarste dinosaurussen op aarde: Titanosaurussen

Eva K./Wikimedia Commons - GFDL Version 1.2 / Rodney/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED

Titanosaurussen zijn dinosaurussen met lange nekken en imposante staarten die leefden tijdens het Krijt, tussen 163 en 66 miljoen jaar geleden. Net als de meer bekende sauropoda, de Brontosaurus en Brachiosaurus, waren titanosaurussen vierpotige planteneters met een sleutelrol in het ecosysteem. Met hun grootte en de hoeveelheid voedsel die ze dagelijks consumeerden, hielpen deze enorme dieren de vegetatie in evenwicht te houden.

De groep titanosaurussen omvat enkele van de grootste dinosauriërs die ooit door de mens zijn ontdekt, zoals de Argentinosaurus. Met een lengte van 35 meter en een gewicht van tientallen tonnen was deze sauropoda een van de grootste landdieren die ooit heeft geleefd, misschien wel de indrukwekkendste van zijn tijd. Maar onder de titanosaurussen bevonden zich ook kleinere soorten, zoals de Saltasaurus, en middelgrote, zoals het exemplaar dat in Spanje werd ontdekt.

Advertisement

Titanosaurus ontdekt in Spanje: de Garumbatitan morellensis

Titanosaurus ontdekt in Spanje: de Garumbatitan morellensis

ABelov2014/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 DEED

En de eerste verrassing komt precies van het geografische gebied. Tot nu toe zijn de meeste fossielen van titanosaurussen namelijk altijd ontdekt op het zuidelijk halfrond, om precies te zijn op het Amerikaanse continent. De Saltasaurus en de Argentinosaurus werden bijvoorbeeld allebei in Argentinië gevonden. Onderzoekers hebben daarentegen fossielen van de Garumbatitan morellensis gevonden in Spanje.

De fossielen van deze titanosaurus werden bestudeerd door een team van de Universiteit van Lissabon, wat de hoop van veel paleontologen bevestigde. De Garumbatitan morellensis is tot op heden een van de indrukwekkendste dinosaurussen die ooit in Europa is gevonden. Met een lengte van 25 meter en een hoogte van 11 meter heeft deze sauropoda een onuitwisbare stempel gedrukt op de Europese paleontologische geschiedenis. De fossielen, ontdekt tussen 2005 en 2008, omvatten de overblijfselen van ten minste vier individuen en bestaan uit wervels van meer dan een meter breed en een dijbeen van twee meter. Een titanisch beest.

Moerassige gebieden en weelderige bossen: de habitat van de Garumbatitan morellensis

Moerassige gebieden en weelderige bossen: de habitat van de Garumbatitan morellensis

Mocho et al./Research Gate

Als dinosauriërs uit het Krijt kwamen de titanosaurussen samen met alle andere niet-aviaanse dinosauriërs aan hun einde. De inslag van de asteroïde Chicxulub, die 66 miljoen jaar geleden de aarde trof, spaarde alleen de vogels, de enige dinosaurussen die vandaag de dag nog leven.

De titanosaurus Garumbatitan morellensis bewoonde volgens reconstructies een gebied dat werd gekenmerkt door grote moerassige gebieden en weelderige vegetatie. De ontdekking van deze dinosaurus is van enorm belang voor de vindplaats Morella, die nu bekend staat als een van de belangrijkste vindplaatsen voor de studie van het Mesozoïcum in Europa. Bovendien zijn in het gebied ook resten ontdekt van de Morelladon beltrani, een kleinere titanosaurus, en Aragosaurus ischiaticus, een sauropoda die lijkt op de Diplodocus.

Concluderend: de ontdekking van de Garumbatitan morellensis heeft een fascinerend venster geopend op het leven van dinosaurussen in Europa, slechts een paar miljoen jaar na uitsterving. We hopen nog veel meer fossielen te vinden en een cruciale periode voor de evolutie van dieren op aarde en voor onze eigen geschiedenis te reconstrueren.

Advertisement