Praten in je slaap: waarom we het doen - en hoe we het kunnen vermijden

Janine image
door Janine

04 Januari 2024

Praten in je slaap: waarom we het doen - en hoe we het kunnen vermijden
Advertisement

Het is waarschijnlijk velen van ons overkomen om onze partner of onze kinderen 's nachts concrete toespraken te horen houden. Misschien heb je zelfs geprobeerd te reageren en heb je misschien een zinnig antwoord gekregen. Maar wat is de oorzaak van dit fenomeen?

Wat is somniloquy?

Wat is somniloquy?

Pexels

Somniloquy, ook bekend als praten in de slaap, is een veel voorkomende aandoening bij kinderen, en komt meestal minder vaak voor bij volwassenen. Het gaat om parasomnie, oftewel abnormaal gedrag tijdens de slaap dat bij het ontwaken niet wordt herinnerd.

Dit kan gebeuren tijdens de REM-fase, die relatief licht is, of in de diepere NREM-fase. Het soort praten varieert afhankelijk van de slaapfase waarin het fenomeen zich voordoet: tijdens de REM-fase zijn woorden meestal verstaanbaar en vormen ze logische zinnen, terwijl in de NREM-fase onduidelijke geluiden zoals gefluister of gegrom overheersen.

Een slaapstoornis kan samengaan met andere slaapgerelateerde problemen zoals bijvoorbeeld infantiel slaapwandelen, waarbij een kind (of in zeldzame gevallen een volwassene) loopt terwijl het slaapt, of bruxisme, wat tandenknarsen is tijdens de nacht.

Advertisement

Wat zijn de mogelijke oorzaken van nachtelijk praten?

Wat zijn de mogelijke oorzaken van nachtelijk praten?

Pexels

Praten in de slaap vindt plaats omdat onze hersenen onbewuste gedachten blijven verwerken terwijl we rusten, of we nu dromen of niet.

Een van de belangrijkste triggers is de REM-slaapgedragsstoornis (RBD), waarbij praten, lachen, schreeuwen en nog intensere acties zoals slaan, schoppen of ontsnappingen veinst je in bed ligt, kunnen bestaan.

Deze factoren kunnen van persoon tot persoon verschillen en kunnen de frequentie en intensiteit van episodes van nachtelijk praten beïnvloeden.

Zijn er remedies tegen praten in je slaap?

Zijn er remedies tegen praten in je slaap?

Freepik

Vaak heeft somniloquy geen behandeling nodig, omdat het de slaap meestal niet onderbreekt of aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Als je echter de frequentie van episoden wilt verminderen, raden wij je aan goede gewoonten op het gebied van rust aan te nemen:

  • Stel een vaste slaaptijd in, ook in het weekend. 
  • Beperk het gebruik van cafeïne en andere stimulerende middelen 's middags en 's avonds.
  • Besteed tijd aan ontspanning voordat je naar bed gaat door de verlichting te dimmen en het gebruik van elektronische apparaten te beperken.
  • Stel jezelf regelmatig bloot aan natuurlijk licht en beweeg overdag regelmatig.
  • Creëer een rustige slaapomgeving door licht- en geluidsbronnen te minimaliseren.
  • Investeer in een comfortabele matras, kussens en beddengoed van goede kwaliteit.

De factoren die episoden van nachtelijke spraak bepalen, zijn talrijk en variëren van persoon tot persoon. Bedenk echter dat deze situaties in de meeste gevallen de rust niet verstoren en geen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Advertisement