Bij veel prehistorische handen zijn vingers geamputeerd: volgens sommige archeologen is dit geen toeval

Janine image
door Janine

02 Januari 2024

Bij veel prehistorische handen zijn vingers geamputeerd: volgens sommige archeologen is dit geen toeval
Advertisement

Rotsschilderingen vertegenwoordigen een van de oudste artistieke getuigenissen die we hebben, en we kunnen ons allemaal mammoeten, prehistorische mannen, handen met geamputeerde vingers voorstellen. Misschien komt dit laatste beeld niet in je op, maar rotstekeningen zijn vol handen zonder vingers. Dit is iets wat onderzoekers al tientallen jaren fascineert. En misschien hebben sommigen eindelijk het antwoord gevonden.

Grotschilderingen met ontbrekende vingers: een wijdverbreid gedrag

Grotschilderingen met ontbrekende vingers: een wijdverbreid gedrag

Museo de Altamira y D. Rodríguez/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

De eerste grotschilderingen met handen waarvan de vingers waren geamputeerd dateren van ruim 22 duizend jaar geleden. Decennialang hebben onderzoekers nooit kunnen begrijpen waarom, en schreven deze artistieke realisaties zelfs aan toeval toe. Een promovendus, Brea McCauley, heeft een nieuwe interpretatie voorgesteld, waarbij ze benadrukt hoe het ontbreken van vingers een gevolg zou kunnen zijn van opzettelijke amputatie. Aan de andere kant, zo beweert ze, is het een wijdverbreide praktijk in veel andere culturen.

McCauley's onderzoek werd voortgezet samen met Mark Collard, een Canadese archeoloog van de Simon Fraser Universiteit. De studies hebben zich geconcentreerd op de grotten Maltravieso en Fuente del Trucho in Spanje, maar ook op de grotten Gargas en Cosquer in Frankrijk. Ongeacht de realisatie door middel van printen of stencils, vertonen veel handen ontbrekende vingers. Maar wat is de reden?

Advertisement

Handen met geamputeerde vingers in grotschilderingen: op zoek naar de waarheid

Handen met geamputeerde vingers in grotschilderingen: op zoek naar de waarheid

José-Manuel Benito/Wikimedia Commons - Public Domain / Wikimedia Commons/Public Domain

Het team van archeologen onder leiding van Mark Collard heeft ruim 200 prehistorische handafdrukken die in de grotten zijn achtergelaten uitgebreid geanalyseerd. En in veel gevallen ontbrak er minstens één vinger in de rotsschildering, een trend die tot nu toe verklaard werd door toeval, artistieke creativiteit en levensomstandigheden. In plaats daarvan suggereren onderzoekers een meer verrassende waarheid: een opzettelijke amputatie tijdens religieuze rituelen. Het zou daarom niet zozeer een beperkt fenomeen zijn, maar eerder een gangbare praktijk in verschillende samenlevingen, waaronder enkele hedendaagse. Voorbeelden zijn uiteraard te vinden in Europa, maar ook in Afrika, Australië, Noord-Amerika en Azië. Maar ze zijn ook aanwezig in hedendaagse bevolkingsgroepen, zoals die van de Dani van Nieuw-Guinea. Collard beweert:

Soms worden bij vrouwen één of meer vingers afgesneden na de dood van dierbaren, inclusief zonen of dochters. Wij geloven dat Europeanen in het paleolithicum dezelfde soort dingen deden, hoewel de precieze geloofssystemen die daarbij betrokken waren misschien anders waren.

Kortom, in de prehistorie zou het geen routine zijn geweest, maar eerder een wijdverbreide praktijk die onafhankelijk door verschillende bevolkingsgroepen werd uitgevonden.

Vingers geamputeerd bij religieuze rituelen: niet iedereen is het ermee eens

Vingers geamputeerd bij religieuze rituelen: niet iedereen is het ermee eens

SiefkinDR/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

De praktijk van het amputeren van vingers, zoals aangetroffen in rotsschilderingen, zou worden toegeschreven aan religieus gedrag. Het is een theorie met verschillende ondersteunende bewijzen, maar die over het algemeen niets concreets heeft om deze op te baseren. Dit is het standpunt van Paul Pettitt, archeoloog aan de Universiteit van Durham die niet bij het onderzoek betrokken was en die het onderzoek als “slecht geïnformeerd” omschreef. Volgens Pettitt hebben veel van de Europese grotten handafdrukken met alle vingers. Dale Guthrie, een andere archeoloog, suggereert dat het repliceren van het aspect van de verminkte handen zou kunnen duiden op recreatieve en niet-rituele doeleinden.

Kortom, op dit moment zou er niet voldoende bewijs zijn om de ene theorie boven de andere te bevestigen. De handen met ontbrekende vingers in de rotsschilderingen vormen de aanleiding voor de interpretaties van archeologen, maar nu is er nog een theorie die ter discussie staat. Misschien lachte een Homo Sapiens in de prehistorie bij de gedachte hoe die handen, die om wie weet welke reden in de rots waren gedrukt, zouden worden geïnterpreteerd. Misschien wist hij het zelf ook niet.

Advertisement