Een giraffe zonder vlekken geboren in de dierentuin: een symbool voor het behoud van de soort?

Janine image
door Janine

03 Januari 2024

Een giraffe zonder vlekken geboren in de dierentuin: een symbool voor het behoud van de soort?
Advertisement

Een geboorte is altijd een ontroerende gebeurtenis, ook wanneer die plaatsvindt in het dierenrijk. De emotionele lading van een geboorte kan echter ook afhangen van de zeldzaamheid ervan, zoals gebeurde in de Brights Zoo in Limestone, in Tennessee. Hier werd namelijk een vlekkeloze giraffe geboren: laten we eens kijken naar de details van deze uiterst zeldzame, maar niet unieke gebeurtenis.

Een vlekkeloze giraffe is geboren in Brights Zoo die “uniek in de wereld” is

Een vlekkeloze giraffe is geboren in Brights Zoo die “uniek in de wereld” is

Ron Plasencia/Facebook / Brights Zoo/Facebook

De foto's van de vlekkeloze giraffe die in Brights Zoo werd geboren, gingen de hele wereld over: zo'n zeldzame gebeurtenis kan niet anders dan ieders aandacht trekken. Vanuit dit oogpunt kreeg de gebeurtenis een ongewone toegift in Mount Etjo Safari Lodge, in Namibië. Er is weer een vlekkeloze giraffe ter wereld gekomen, zoals gids Eckart Demasius en de Giraffe Conservation Foundation meldden.

Ondanks de verleiding om een patroon te ontdekken in de twee geboortes, gaat het in werkelijkheid om twee volledig losstaande gebeurtenissen. Beide gevallen zijn te wijten aan genetische afwijkingen, misschien een mutatie of recessief genotype, die zich op hetzelfde moment in twee verschillende ondersoorten giraffen voordoen. In dit verband legt de Giraffe Conservation Foundation uit dat het niet eenvoudig is om de oorzaken van deze bijzonderheid vast te stellen. Genetisch onderzoek naar Afrikaanse populaties is gaande, vanwege de noodzaak om de verschillende bedreigde soorten te beschermen.

Advertisement

De zeldzaamheid van een vlekkeloze giraffe

De zeldzaamheid van een vlekkeloze giraffe

Giraffe Conservation Foundation/Facebook

Vóór de giraffe geboren in de Brights Zoo, en vóór het exemplaar geboren in Namibië, was de enige giraffe zonder vlekken die bekend was bij de wetenschap in 1972, in de Tokyo Zoo. De twee moderne gevallen zouden ons kunnen doen denken dat, hoewel zeldzaam, dit geen unieke gebeurtenis is. In werkelijkheid liggen de zaken anders. De giraffe zonder vlekken die in de dierentuin van Limestone werd geboren, is een Giraffa camelopardalis reticulata, terwijl we het in Afrika hebben over een Giraffa camelopardalis angolensis. Technisch gezien zijn het twee verschillende dieren, dus elk dier is uniek op zijn eigen manier.

De vlekkeloze giraffe die in de Brights Zoo werd geboren, kreeg de naam Kipekee, een woord dat “uniek” betekent in het Swahili. Maar ongeacht de naam, vormen beide gevallen een unieke kans om aandacht te vragen voor het behoud van giraffen.

Giraffen zijn iconische maar bedreigde dieren

Giraffen zijn iconische maar bedreigde dieren

Giraffe Conservation Foundation/Facebook

Als we alle soorten en ondersoorten van de giraffe in beschouwing nemen, komt het aantal exemplaren dat in Afrika leeft niet boven de 120 duizend uit. In de praktijk worden deze iconische dieren met uitsterven bedreigd, een situatie die nog problematischer is als we bedenken dat we het niet over één soort hebben, maar over vier verschillende soorten met andere ondersoorten. Daarom kunnen verhalen zoals dat van Kipekee helpen om het probleem onder de aandacht te brengen.

Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat een giraffe in een dierentuin niet veel kan doen. En dat is waar: de Brights Zoo profiteert tenslotte van de bezoeken aan de vlekkeloze giraffe, dat weten we. Tegelijkertijd is er over de geboorte van Kipekee gesproken in een overvloed aan artikelen en content op het web, waardoor een onderwerp waar weinig over wordt gesproken onder de aandacht van heel veel mensen is gebracht. En dit kan echt een verschil maken.

Advertisement