Het koudste punt in het hele universum? Volgens sommigen zou dat hier op aarde zijn.

Janine image
door Janine

08 Januari 2024

Het koudste punt in het hele universum? Volgens sommigen zou dat hier op aarde zijn.
Advertisement

Het is niet eenvoudig om het koudste punt in het heelal te vinden. Natuurlijk weten we wat de laagste temperatuur is die kan bestaan, het zogenaamde absolute nulpunt, dat overeenkomt met -273,15° C, maar we weten niet of er een plek in het heelal is die die temperatuur bereikt, of er zelfs maar in de buurt komt. Niet iedereen is van die mening, en gelooft zelfs dat het koudste punt in het universum hier op aarde is. Laten we eens kijken in welke zin.

Advertisement

Het koudste punt in ons zonnestelsel

Het koudste punt in ons zonnestelsel

Pexels

Als we het in de inleiding hadden over het koudste punt in het universum op aarde, dan kunnen we niet anders dan beginnen met het blauwe wonder van het zonnestelsel. Op onze planeet was de laagste temperatuur ooit gemeten in de natuur -89,2° C, in het Russische station Vostok op Antarctica. Zeker, een ongekende waarde, maar verre van de laagste temperatuur in het universum. Misschien dan een plaats in het zonnestelsel?

Vanuit dit oogpunt hebben we misschien meer geluk, aangezien het op Jupiter rond de -120° C is en de dieptepunten op Mars -140° C zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de oppervlaktetemperatuur van Pluto, waar de thermometer -220° C aangeeft, maar dat nog altijd hoger kan zijn dan de temperatuur van de donkere kraters van de Maan. Op onze satelliet, praktisch onze eigen achtertuin, komen we uit op -248,15° C. Is dit genoeg om het koudste punt in ons universum te hebben?

Advertisement

Voorbij de Oortwolk en in de interstellaire ruimte

Voorbij de Oortwolk en in de interstellaire ruimte

Pexels

Nou, niet echt. In feite hoef je volgens de ruimtelijke afstanden maar een klein stukje van de Maan af te leggen om nog lagere temperaturen te vinden. In de Oortwolk, een bolvormige zone rond het zonnestelsel waar kometen vandaan komen, kan de temperatuur zelfs tot -268,15 °C bereiken. En hier zijn we vijf graden Celsius verwijderd van het absolute nulpunt. Maar het is nog steeds niet het koudste punt in het heelal.

Dit record zou kunnen toebehoren aan de Boemerangnevel, een stervende ster in het sterrenbeeld Centaurus. Terwijl het absolute nulpunt is vastgesteld op -273,15° C, heeft de Boemerangnevel temperaturen van wel -272° C, slechts één graad verwijderd van de theoretische limiet die mogelijk is in ons universum. Dit is zelfs kouder dan de achtergrondstraling van de oerknal, de “gemiddelde temperatuur” van het heelal. Toch denken sommigen dat het niet mogelijk is, of tenminste waarschijnlijk.

Het koudste punt in het heelal bevindt zich volgens sommigen op aarde

Het koudste punt in het heelal bevindt zich volgens sommigen op aarde

Freepik

Om te begrijpen hoe dit mogelijk is, moeten we teruggaan naar de kosmische achtergrondstraling en zijn temperatuur van ongeveer -270° C. Dit is niet het koudste punt in het heelal, maar vertegenwoordigt de gemiddelde temperatuur, een soort uniform ruimteklimaat. Lagere temperaturen zijn ook mogelijk, maar alleen als ze worden afgeschermd en actief gekoeld.

Dat gezegd hebbende, is de Boemerangnevel niet de houder van het record voor de laagste temperatuur. Volgens de DLR in Keulen, in Duitsland, bevindt het koudste punt in het heelal zich op aarde, in laboratoria waar wetenschappers een temperatuur hebben bereikt die een paar miljoenste van een graad boven het absolute nulpunt ligt. Kortom, bij nader inzien is het heelal een immense koude plek, met weinig warmte en een klein blauw wonder, waar onderzoekers ernaar streven een temperatuur te bereiken die nog nooit eerder is vertoond. En theoretisch bijna onmogelijk.

Advertisement